Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zoran Stevanović obtožuje policijo, da je sama aktivirala izgrednike za uprizorjen spopad s policisti

Deli na:
Zoran Stevanović obtožuje policijo, da je sama aktivirala izgrednike za uprizorjen spopad s policisti

Pred parlamentarnim poslopjem v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT. Na posnetku pobudnik protesta Zoran Stevanović. - Foto: Primož Lavre

Zoran Stevanović, predsednik stranke Resni.ca, ki je vabila na sredin protestni shod v središču Ljubljane, je v današnji izjavi za javnost zapisal, da se je zgodil veličasten protest z ogromno udeležbo, da je bil protest miren, navzočnost policije pa nepotrebna. Izgredi, ki so se zgodili ob koncu shoda, pa s tem "nimajo popolnoma nič skupnega".

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Stevanović, je bil sredin protest miren, "nastopali so eminentni govorci iz različnih branž, vzdušje mladih družin, starejših udeležencev in ostalih, svobode željnih ljudi je bilo enostavno ganljivo".

Zahteve zbranih so bile "takojšen razpis predčasnih volitev, saj trenutna sestava parlamenta nima popolnoma nobenega zaupanja javnosti in pa sprememba nesmiselnih obvezujočih ukrepov v priporočila," je strnil.

Po njegovih besedah je protest trajal med 18. uro in 19.40, v tem času pa ni prišlo do incidentov. "Ker oblast ni vedela več, kako naj preusmeri pozornost s tega javnega shoda, je že takoj po koncu aktivirala skupino izgrednikov, da so uprizorili spopad s policisti, ki jih je vodstvo policije malo pred tem skoncentriralo na tem območju. Na žalost je posledice policijske represije čutilo še mnogo mirnih udeležencev, ki so se že razhajali," je navedel. Kritičen je bil tudi do medijev, češ da so na teren prišli šele "po začetku improviziranih izgredov".



Ob tem je navedel, da se je po njihovih ocenah protesta udeležilo približno 30.000 ljudi. Policija je sicer ocenila, da jih je bilo okoli 8000.

Ob poročanju nekaterih medijev, da ga policija obravnava kot soorganizatorja shoda, pa je Stevanović zapisal, da ga policija "niti enkrat po javnem shodu ni kontaktirala".

Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je prišlo do izgredov. Skupina zbranih je v poslopje parlamenta in policijo metala različne predmete, tudi pirotehniko in granitne kocke. Poškodovano je poslopje DZ, v dogajanju je bilo poškodovanih sedem policistov, policija, ki je na shodu izgrednike razgnala tudi s solzivcem in vodnim topom, pa je pridržala devet ljudi.