mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Slovenija

Zoran Stevanović, novi obraz skrajne desnice ali repriza Jelinčiča?

Deli na:
Zoran Stevanović, novi obraz skrajne desnice ali repriza Jelinčiča?

Zoran Stevanović - Foto: Bobo

Zadnje tedne je glavna zvezda protestov Zoran Stevanović, mestni svetnik v Kranju, ki je januarja letos ustanovil stranko Resni.ca, okoli katere se zbirajo proticepilci in skeptiki o kovidu. A še nedolgo tega je na okroglih mizah debatiral z Brankom Grimsom in Andrejem Šiškom, bil je kandidat SNS na volitvah leta 2018, še pred nekaj meseci pa je nastopal s skrajnima desničarjema Urbanom Purgarjem in Alenom Komanom.

Stranka ima na facebooku več kot 60.600 všečkov in več kot 65.000 sledilcev, kar je veliko več, kot jih imajo parlamentarne stranke: SDS 24.200, Levica 31.600, NSI 20.700, LMŠ 14.000, SD 13.200, SAB 11.000; tudi Pirati jih imajo manj, 22.700. Prag za vstop v državni zbor je bil na zadnjih volitvah okoli 35.000 glasov.

Politično je Stevanović bliže desnici kot levici: na zadnjih državnozborskih volitvah je kandidiral na listi stranke SNS Zmaga Jelinčiča in dosegel največ glasov med njenimi kandidati v gorenjski volilni enoti. Nato je na lokalnih volitvah nastopil s svojo listo Zoran za Kranj, ki je bila celo relativna zmagovalka s skoraj 15 odstotki glasov; medtem ko se je sam kot županski kandidat prebil v drugi krog in tam dosegel dobrih 32 odstotkov glasov. Za župana ga je predlagal smučarski skakalec Robert Kranjec, ki je bil tudi izvoljen za svetnika, vendar se je medtem preselil v sosednjo občino Naklo.

Stevanović je tudi dober znanec SDS, zlasti njenega poslanca Branka Grimsa. Januarja 2018 sta kranjska politika skupaj z Andrejem Šiškom nastopila na okrogli mizi Domoljubje v današnjem času, ki jo je organiziral neznani Inštitut za domoljubne vrednote. Julija letos pa je Stevanović nastopil na videokonferenci skupaj z »rumenim jopičem« Urbanom Purgarjem, znanem po izjavi, da je Hitler heroj, ter Alenom Komanom, soustanoviteljem Domovinske lige in sodelavcem skrajnega katoliškega portala Scutum Fidei. Tako Koman kot »kurirji« Scutuma Fidei se udeležujejo zborovanj, ki jih na svojem facebooku promovira stranka Resnica; v Stevanovićevi družbi smo na enem od protestov videli tudi »generala« Šiškove Štajerske varde Ivana Bolfeka.

Posamezniki iz vrst SDS sprva niso skrivali navdušenja, ko je Stevanović na svoje razgrajaške shode pripeljal več privržencev kot miroljubni petkovi kolesarji, ki jih podpira politična levica, vse dokler se odnosi vlade z njim niso popolnoma zaostrili.

Posamezniki iz vrst SDS sprva niso skrivali navdušenja, ko je Stevanović na svoje razgrajaške shode pripeljal več privržencev kot miroljubni petkovi kolesarji, ki jih podpira politična levica, vse dokler se odnosi vlade z njim niso popolnoma zaostrili. Čeprav ga je prejšnji teden po protestih priprla »desna oblast«, to še ne pomeni, da po volitvah z njo ne bi mogel sodelovati. Policija mu je s tako prozorno aretacijo (med pridržanjem ga ni preiskovalni sodnik sploh ni zaslišal) lahko naredila zgolj še večjo reklamo.


Spomnimo se na primer njegovega nekdanjega političnega šefa Zmaga Jelinčiča, ki ga je policija priprla nekaj mesecev pred volitvami leta 1992, na volitvah je nato dobil okoli deset odstotkov glasov oziroma 12 poslancev, po njih pa je s svojimi glasovi prispeval, da je vlado sestavil predsednik LDS Janez Drnovšek, ne pa desnica, katere volivci so mu dali glasove. Se bo zdaj ponovil manever v obratni smeri in bo po volitvah Stevanović zagotovil glasove za četrti mandat Janeza Janše?

Svoji nekdanji stranki tudi pomeni največjo konkurenco, ne le zaradi svoje politične zgodovine, ampak predvsem zaradi tega, ker je po raziskavi agencije Valicon, izsledke smo pred mesecem objavili v Reporterju, najvišji delež nasprotnikov cepljenja med volivci SNS (poleg neopredeljenih oziroma volilnih abstinentov).

Zato je razumljivo, da Zmago Jelinčič o njem nima najboljšega mnenja: »Ne vem, ali lahko govorimo o političnem delovanju, gre predvsem za težnjo enega človeka, ki je pripravljen iti preko trupel, da bi dosegel svoj cilj – parlament. Njegovo delovanje je le rušenje trenutne vlade in povzročanje državnega udara. Nikakor ne drži, da je le potaknjenec desnice. Se pa človek vpraša, kako to, da se je čudežno, ko je zaključil obisk pri Pahorju, v stranski ulici pojavil Kučan. Zakaj so se domala vsi levi mediji razpisali o tem, da ga je nastavila desnica. Iz naše stranke je bil izključen tudi zaradi tega, ker za dosego svojih ciljev ne izbira sredstev. Sedaj izkorišča ranljivost posameznikov in željo ljudi, da se stvari umirijo, spravijo v stare tirnice. Ljudje nismo vajeni sprememb in so nam tuje, zato tudi takšen upor ljudstva. Stevanović pa to izkorišča. Saj bodo ljudje kmalu dojeli, da je le nastopač, bivši obsojeni policist in goljuf. Njegov balonček slave se bo do decembra letos razblinil.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...