Revija Reporter
Slovenija

Zoran Janković ima raje ženske v burkiniju kot zgoraj brez

Nenad Glücks
10 5.786

8. jul. 2023 8:13 Osveženo: 8:17 / 08. 7. 2023

Deli na:

Zgoraj brez ne, burkini da, pravijo v kabinetu ljubljanskega župana Jankovića .

Profimedia

Pred nekaj dnevi smo pisali o tem, ali je na slovenskih mestnih kopališčih ženskam dovoljeno biti »zgoraj brez«, če tako želijo. V Celju in v Mariboru je to dovoljeno, načeloma tudi v Kranju. Očitno pa je drugačen režim v Ljubljani. Tam dopuščajo nošenje burkinija (kopalne obleke za muslimanke, v kateri so pokrite po celem telesu), ne pa razgaljenih oprsij.

Povod za članek je bila ureditev v španski regiji Katalonija, kjer so občinske oblasti pozvali, naj preprečijo vsakršno obliko diskriminacije na javnih kopališčih. Preprečevanje ženskam, da odvržejo modrčke, »izključuje del prebivalstva in krši svobodo izbire vsakega posameznika glede svojega telesa«, je v pismu tamkajšnjim oblastem zapisalo katalonsko ministrstvo za enakost in feminizem.

Kako pa so odgovorili na Mestno občini Ljubljana na vprašanje, ali je na javnih kopališčih v lasti MOL oziroma njenega javnega zavoda Šport Ljubljana dovoljeno ženskam, da so "zgoraj brez"? Iz kabineta župana Jankovića so nam poslali odgovor javnega zavoda Šport Ljubljana:

»Na letna kopališča Javnega zavoda Šport Ljubljana je vstop možen le v kopalnih oblačilih (enodelne kopalke, dvodelne kopalke, burkini...). Kopališče Kodeljevo in Kopališče Kolezija obiskuje veliko otrok; organizirane so plavalne počitnice za otroke, športni dnevi šol, treningi mlajših selekcij plavalnih klubov. Obe kopališči spodbujata obisk družin (družinske vstopnice, družinam prijazna ponudba).«

Vprašanje je torej, ali se bo zoper tak režim pritožila katera od žensk na teh kopališčih, ali pa kdo, ki bi ga motilo nošenje burkinija.