stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmešnjava v državnem svetu se nadaljuje

Deli na:
Zmešnjava v državnem svetu se nadaljuje

Državni svet - Foto: X.com

Seja državnega sveta, ki je bila preteklo sredo prekinjena, se bo nadaljevala 11. marca. Do prekinitve je prišlo po več zapletih, ki so spremljali točko o predlogu zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda. O predlogu zahteve za odreditev preiskovalne komisije naj bi po pisanju Dela odločali 20. marca.

Kot izhaja iz včeraj objavljenega sklica nadaljevanja seje, bodo svetniki v ponedeljek nadaljevali obravnavo zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Pobudo za sprejem zahteve za odreditev parlamentarne preiskave je predlagal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih skupnosti.

Državni svetniki bi morali o predlagani zahtevi za odreditev preiskave odločati pred enim tednom, a se je zapletlo, ko je interesna skupina negospodarskih dejavnosti vložila predlog za preložitev razprave in odločanja o predlagani zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije.


Predlog je bil nato z 18 glasovi za in 15 proti sprejet. A sta dva svetnika, Poglajen in David Klobasa, predsednika državnega sveta Marka Lotriča obvestila, da sta pomotoma predlog za preložitev podprla. Kot sta pojasnila, sta mislila, da glasujeta o predlogu za tajno glasovanje.

Glasovanja o ponovitvi odločanja o preložitvi po pisanju Dela medtem ne bo. Tako je po navedbah časnika odločil predsednik državnega sveta Marko Lotrič po posvetovanju sedemčlanskega kolegija državnega sveta. Ugovor dveh svetnikov, da sta se v sredo pri glasovanju zmotila, naj namreč ni bil podan pravilno.

Tako bo na ponedeljkovem nadaljevanju prekinjene seje opravljena razprava o zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave, na prihodnji seji 20. marca pa bo opravljeno tudi glasovanje.