dežnik, vreme, dež Svet24.si

Naužijte se sonca, prihaja namreč ohladitev, ...

Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

franc breznik-pl Reporter.si

Neverjetno: Janšev patriot Franc Breznik in ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova preiskovalna komisija DZ se bo lotila sumov vmešavanja Janševe in Golobove vlade v delo policije

Deli na:
Nova preiskovalna komisija DZ se bo lotila sumov vmešavanja Janševe in Golobove vlade v delo policije

Policija je popisala "snežaka" na Trgu republike. - Foto: Twitter

Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji pripravila predlog sestave preiskovalne komisije o sumih nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov. Po predlogu, o katerem bo DZ predvidoma glasoval prihodnji teden, bo v njej po en poslanec iz vsake poslanske skupine, vodil pa bi jo Miha Lamut (Svoboda).

Preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih in postopkov finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja, je DZ na zahtevo poslancev Svobode odredil februarja. Vodstvo in člane te preiskovalne komisije, ki bo zajela obdobje od nastopa prejšnje vlade do odreditve preiskave, pa bo DZ imenoval na redni seji, ki se začne prihodnji teden.

Ker je bila parlamentarna preiskava odrejena na zahtevo tretjine poslancev, je treba pri sestavi upoštevati, da imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik pa je izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo preiskave, je na današnji seji mandatno-volilne komisije pojasnila njena predsednica Janja Sluga (Svoboda).

Po danes sprejetem predlogu bi komisijo vodil Miha Lamut (Svoboda), člani v njej bi bili Branko Grims (SDS), Vida Čadonič Špelič (NSi), Damijan Zrim (SD) in Tatjana Greif (Levica). Za namestnike članov pa so predlagani Franc Props (Svoboda), Andrej Kosi (SDS), Jernej Vrtovec (NSi), Meira Hot (SD) in Miha Kordiš (Levica). Kot je še pojasnila Sluga, poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti člana v komisijo ni predlagala.


Kot so v zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave pojasnili v Gibanju Svoboda, je namen preiskave med drugim ugotoviti, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje vlade Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije. Ugotoviti želijo tudi, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje avtonomno in ali domnevno politično kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije interesom in volji članov vlade.

Poleg policije pa se bo komisija osredotočila tudi na druge avtonomne represivne organe. Kot je ob predstavitvi zahteve opozoril Lamut, namreč obstaja sum, da je prejšnja vlada poleg policije zlorabljala tudi finančno upravo in urad za preprečevanje pranja denarja, in sicer z namenom nezakonitega pridobivanja podatkov, s katerimi je pred volitvami v DZ poskušala diskreditirati politične nasprotnike.

Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave so sicer vložili decembra lani, v času po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je med drugim premierju Golobu očitala politične pritiske na policijo. Predsednik vlade je nasprotno trdil, da pritiskov ni bilo, ministričin odstop pa je zaradi izgube zaupanja sprejel.

Na današnji seji mandatno-volilne komisije so sicer med drugim sprejeli še predlog, da DZ za člana sveta Javne agencije RS za varstvo konkurence za dobo petih let imenuje Karlo Pinter in Reneja Redžiča.