METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica Svet24.si

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo...

zelje, zeljna glava Svet24.si

Že naši predniki so ga uporabljali pri astmi in ...

čakalne-vrste, splošna-bolnišnica-murska-sobota, zdravstvo, bolniki Necenzurirano

Dobički letijo v privatne žepe, zelo bolne ...

z neba jansa-pl4 Reporter.si

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi ...

andreja leski af Ekipa

Z zlato kolajno razbija tabuje! Andreja Leški o ...

Torbica, večja od njenih modnih ambicij, je bila kosmata kot jeti .. Revija Stop

Kim Kardashian - prekosmato, preveliko!

tadej pogacar primoz roglic Ekipa

V srce: glejte, kaj je Roglič naredil Pogačarju ...

Slovenija

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi Janeza Janšo pred vrnitvijo na oblast

Deli na:
Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi Janeza Janšo pred vrnitvijo na oblast

Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Nad premierjem Robertom Golobom je obupal celo prvi predsednik Milan Kučan, njegovi vladi ne zaupa več kot polovica Slovencev, medtem ko SDS dosega vedno večjo podporo javnosti. Toda po zmagi na volitvah bo Janša potreboval zaveznike, s katerimi bo sestavil vlado. Na koga lahko računa?

»Socializem se potaplja povsod okrog nas,« je ob zmagi avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov na X zapisal prvak SDS Janez Janša, ob tem pa pripel podatke o volilnem rezultatu socialdemokratov. Na državnih volitvah v naši severni sosedi so svobodnjaki pod vodstvom Herberta Kickla slavili z več kot 29 odstotki glasov, sledi vladajoča Avstrijska ljudska stranka s 26,5 odstotka, nato socialdemokrati, ki z okoli 21 odstotki ohranjajo svoj prejšnji rezultat.

Največji poraženci avstrijskih volitev so pravzaprav Janševi zavezniki iz Evropske ljudske stranke, ki so izgubili skoraj enajst odstotnih točk. Prvak SDS pa se veseli zmage skrajno desne stranke, ki je v preteklosti svojo politiko gradila proti slovenski manjšini, zdaj pa je članica skupine Patrioti za Evropo, katere ustanovitelj je madžarski premier Viktor Orban, Janšev veliki politični prijatelj in mecen.

Zmagoslavje skrajne desnice postaja trend v Evropi. Avstrijski svobodnjaki so zmago slavili že na evropskih volitvah, ko so dobili več kot četrtino glasov. Podobno je v Franciji zmagal skrajno desni Nacionalni zbor Marine Le Pen, ki je nato slavil še v prvem krogu predčasnih državnih volitev (obakrat z več kot 31 odstotkov glasov).

V Nemčiji je na deželnih volitvah v Brandenburgu skoraj zmagala skrajna Alternativa za Nemčijo (AFD), ki je dosegla več kot 29 odstotkov. Le za odstotek so jo prehiteli vladajoči socialdemokrati. AFD je na evropskih volitvah prejela skoraj 16 odstotkov. Češka populistična stranka ANO, politična zaveznica Viktorja Orbana, je slavila na nedavnih deželnih in senatnih volitvah.

Na Hrvaškem je morala vladajoča zmerna konservativna HDZ skleniti koalicijo s skrajno desnim Domovinskim gibanjem. Podobno kot je na Madžarskem trdno v sedlu Orban, imajo v naši zahodni sosedi še bolj trdno podporo Bratje Italije pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, ki je prav tako slavila na evropskih volitvah. Nekdanja postfašistična stranka je sicer članica manj skrajne stranke Evropskih konservativcev in reformistov.

»Povsod okrog nas« torej slavi skrajna desnica, nad katero se navdušuje Janša, ki je sodeč po zadnjih rezultatih prav tako v vzponu. SDS je bila zmagovalka evropskih volitev, na katerih je presegla 30 odstotkov glasov. Po zadnji anketi agencije Mediana ima skoraj tolikšno podporo kot vse tri vladne stranke skupaj. Videti je, da Janševe vrnitve na oblast nič več ne more ustaviti.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 41, 2024