Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk: Čistke na MMC ne spadajo v 21. stoletje

Deli na:
Žiga Turk: Čistke na MMC ne spadajo v 21. stoletje

Foto: Bobo

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ poudaril pomen sodelovanja znanosti, kulture in gospodarstva. Bogastvo Slovenije bo po njegovem mnenju odvisno predvsem od tega, ali bo znala vzgojiti, pritegniti in obdržati svoje talente. Poslanci so njegovo predstavitev ocenili kot primerno, podpor mu je izreklo 12 prisotnih poslancev, dva pa sta bila proti.

Na vprašanje poslanca SDS-a Branka Grimsa, kako komentira "očitno kršitev zakona in čistke na MMC-ju" je Turk odgovoril: "Jaz si želim, da bi Slovenija postala zrela demokracija, ko nikomur, še posebej pa ne politiki, ne bi bilo treba govoriti o kakršnih koli čistkah. Zato, ker se to ne bi dogajalo. To enostavno v 21. stoletje ne sodi. Država mora zagotoviti pogoje, zakonodajo in okolje poslovnih priložnosti, da so mediji svobodni in da med seboj tekmujejo za trg; država pa eventuelno kakšno anomalijo odpravi." Izpostavil je zavezo koalicijske pogodbe, da država ne bo posegala v svobodo novinarjev in medijev.

Turk je v svoji predstavitvi omenil pet velikih trendov v svetu, na katere moramo po njegovem mnenju odgovor najti tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil, gre za avtomatizacijo, pri kateri zaradi izobilja izdelkov prehajamo v iskanje smisla, za globalne spremembe in konec prevlade zahoda, klimatske spremembe, zaradi katerih je treba preiti na nadzemno energijo, demografske spremembe, ki ponekod pomenijo konec mlade družbe, in elektronsko komunikacijo, je pojasnil.

Rešitve so po njegovem prepričanju "v soncu, v glavah in v srcih ljudi". Ministrstvo, ki ga želi voditi, se, kot pravi, ne bo toliko ukvarjalo s soncem, "z glavami in srci pa prav gotovo". Po njegovem mnenju gre tudi za vprašanje, ali bo posameznik svoje talente lahko realiziral v Sloveniji ali kje drugje.

Kot je prepričan, je za današnje gospodarstvo vrhunska dodana vrednost na preseku znanosti, kulture in gospodarstva. Nekoč je bila znanost zaprta v slonokoščen stolp, pozneje pa smo prišli do tega, da morata znanost in gospodarstvo sodelovati, je pojasnil. Prav tako pa je po njegovem mnenju tudi kultura priložnost za gospodarstvo.

Ob tem je kandidat predstavil tudi nekaj poudarkov iz koalicijske pogodbe. Kot pravi, se bodo zavzemali za priznanje posebnega družbenega statusa kulture, za množično sodelovanje državljanov na področju kulture in za povečanje njene dostopnosti.

Šolstvo po njegovem mnenju potrebuje spremembe, saj se je v nasprotju z okoljem le malo spremenilo. Kot pravi, se je treba odpovedati "industrijskemu učenju" in poudariti kritično razmišljanje, vrednotenje. Denar za visoko šolstvo je treba usmerjati v kakovost in ne v množičnost, prav tako pa je treba izboljševati prenos znanstvenih spoznanj v prakso, je poudaril.

Na področju športa bo po njegovih besedah poudarek na športu mladih, potrebne so davčne spodbude, prav tako pa je treba pospešiti črpanje evropskih sredstev.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bi se lahko po Turkovem mnenju krajše imenovalo tudi ministrstvo za ustvarjalnost ali ministrstvo za prihodnost. "V taki organizaciji postavljamo kulturo, ki je bistvo naše preteklosti, tudi za bistvo naše prihodnosti," je poudaril Turk. Kot je pojasnil, se namreč v kulturnem okolju lahko rojevajo vrhunske ideje na vseh področjih.