zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zidarja ponovno ni bilo na sodišče

Deli na:
Zidarja ponovno ni bilo na sodišče

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar se danes ponovno ni udeležili predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer mu skupaj s štirimi soobtoženci sodijo zaradi domnevno spornih posvetovalnih poslov med SCT in družbo Big Trading. Zidar se sojenja ni udeležil zaradi zdravstvenih težav, je pojasnila sodnica Alenka Gregorc Puc.

Kot je pojasnila sodnica, je Zidarjeva obramba sodišču poslala zdravniško opravičilo, iz katerega je razvidno, da Zidar vsaj tri mesece ne bo mogel sodelovati na sojenju. Sodnica je kljub nasprotovanju Zidarjeve obrambe vztrajala, da se danes predobravnavni narok opravi v obdolženčevi nenavzočnosti.

Državni tožilec Boštjan Jeglič pa je predlagal, da se določi sodnega izvedenca medicinske stroke, ki bo ocenil, ali bo Zidar prihodnje tri mesece sposoben udeležbe na sodnih postopkih. Zidarjeva obramba sicer ni nasprotovala postavitvi sodnega izvedenca. Kot je dejal Zidarjev zagovornik Milan Krstič, ima Zidar hude bolečine, ki so se še stopnjevale, ko je bil v predhodnem kazenskem postopku prisiljen k udeležbi na obravnavi kljub drugačnemu mnenju njegovega zdravnika. Tožilec je ob tem dodal, da se je "Zidar sam spravil v te postopke, zato tožilstvo nima razlogov, da bi se mu smilil".

Na današnjo obravnavo je bil sicer povabljen samo Zidar, ne pa tudi nekdanji direktor operativne izvedbe nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart in predsednik uprave družbe Socius Leonardo F. Peklar, ki se tako kot Zidar nista udeležila prejšnjega predobravnavnega naroka. Temu je Zidarjeva obramba nasprotovala, saj naj to ne bi bilo v skladu z zakonom o kazenskih postopkih.

Krstič je na predobravnavnem naroku zahteval izločitev nekaterega dokaznega gradiva, med drugim tudi tajnih prisluhov telefonskih pogovorov. Tožilec pa je nasprotoval izločitvi dokazov in dejal, da izsledki telefonskih pogovorov Zidarja dodatno dokazujejo očitke iz obtožnice, za izločitev pa ni pravne podlage.



Obtoženi Alen Žagar, ki je bil zaposlen pri SCT Primorska, pa je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za zlorabo položaja ali pravic in sojenje se je na predobravnavnem naroku pred dvema tednoma zanj končalo. Žagar se je s tožilstvom v zameno za priznanje krivde pogodil za leto in mesec dni pogojnega zapora s poskusno dobo dveh let, sodnica pa je predlagano kazen danes potrdila. Ker so se vse stranke odpovedale možnosti pritožbe, je sodba Žagarju že pravnomočna.

Pravni zastopnik SCT, ki je v stečaju, je danes vložil tudi odškodninski zahtevek zoper Žagarja zaradi oškodovanja SCT. Žagarjev zagovornik je predlogu nasprotoval, saj priznanje krivde po njegovem mnenju ne pomeni tudi priznanja odškodninske odgovornosti. Sodnica se je strinjala, da sedaj še ni mogoče odločati o odškodninskem zahtevku.

Poleg Žagarja sta se prejšnjega predobravnavnega naroka udeležila tudi Zidarjev namestnik pri SCT Aleksander Meze in Irena Zarnik, ki je bila v času sklepanja domnevno spornih pogodb zaposlena v družbi Socius. Oba sta krivdo zanikala.

Obtoženim tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ter ponarejanja listin. V letih 2003 in 2004 naj bi Meze in Zidar z domnevno spornimi posvetovalnimi posli pridobila veliko premoženjsko korist v višini približno 161.000 evrov. Prav tako je bila obtožnica vložena zoper družbo Big Trading kot pravno osebo.