Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan svoje socialdemokrate svari pred razpadom koalicije in oblikovanjem desne vlade

Deli na:
Židan svoje socialdemokrate svari pred razpadom koalicije in oblikovanjem desne vlade

Dejan Židan - Foto: Bobo

Predsednik SD Dejan Židan je v uvodu današnjega kongresa v Velenju okoli 700 udeležencem spregovoril o delu stranke, rezultatih in svojem položaju. Dejal je, da želi SD peljati naprej, ker ima jasno in prepričljivo vizijo. Opozoril pa je tudi na stanje v koaliciji, ki jo "načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja, kar je nepotrebno in škodljivo".

Člani in podporniki SD so se danes zbrali na programsko-statutarnem kongresu v Rdeči dvorani v Velenju. Kot je v nagovoru pojasnil Židan, bodo z razpravo definirali ključne odgovore na izzive, ki so pred njimi.

Tako bodo naredili premik v zeleno in v levo. Kot je poudaril, je "neoliberalni kapitalizem z izkoriščanjem človeka, družbe in okolja največji del problema, svet pa pelje v povezano okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in varnostno krizo". To bodo, kot napoveduje, spremenili.

Prav tako bodo identificirali ključna tveganja prihodnjih desetletij. Med drugim je naštel vprašanja socialne varnosti, okolja, zdravstvene oskrbe in varnosti. V luči teh izzivov se morajo po njegovem mnenju še bolje povezati in organizirati. Zato bodo, kot napoveduje, z digitalnimi orodji poglobili notranjo demokracijo, razvijati pa želijo tudi partnerstvo s sindikati in nevladnimi organizacijami, s katerimi jih povezujejo skupne vrednote.

Dotaknil se je razmer in položaja v Velenju, ki da je socialdemokratsko mesto, ter med drugim izpostavil, da v SD od vlade pričakujejo takojšen pristop k pripravi zakona o zapiranju Premogovnika Velenje, "ki mora opredeliti načine in vire za okoljsko, gospodarsko in socialno obnovo Šaleške doline".

"Tisto, kar socialna demokracija je in mora biti, je uresničenje koncepta leve širine. Združujemo ljudi skupnih vrednot in prepričanj, pri tem pa gre za mavrico od radikalnejših do zmernejših stališč," je dejal Židan, ki v tej širini vidi moč, in ne slabost.

V tej luči je spomnil na pestro politično jesen in dejal: "Socialni demokrati smo tisti, ki pozivamo k pameti. K umirjanju in treznosti. K dialogu, ker vanj verjamemo."



Tako je poudaril, da želijo živeti v državi, "ki ne odteguje pomoči najranljivejšim in kjer se dana beseda ali celo podpisana zaveza spoštuje, v državi, kjer so varnostne in obveščevalne službe namenjene zagotavljanju naše varnosti in se v nobenem primeru ne smejo zlorabljati za politično obračunavanje".

"Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja," še ugotavlja Židan. Ob tem pa je posvaril, da obstajata dve možnosti: "Ali bomo spet utrdili skupne cilje in voljo, da pospešeno premaknemo stvari, rešimo probleme in uresničujemo koalicijske zaveze, ali pa bo v to posegel nekdo drug z oblikovanjem neke druge, desne vladne večine".

Kot je poudaril, SD poskuša v teh razmerah s pogovorom doseči, da v koaliciji okrepijo razloge, zaradi katerih so prevzeli odgovornost za državo. Hkrati je ponovil, da obžalujejo odločitev Levice. Ta je sporočila, da ni več zavezana sporazumu z vlado. A Židan verjame, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delajo dobre stvari za ljudi.

Židan se v uvodnem nagovoru ni mogel izogniti namigom, ki so se tudi pred tokratnim kongresom, čeprav ni volilni, pojavile v zvezi z nezadovoljstvom dela stranke na njegov račun. Poudaril je, da SD v času njegovega vodenja raste. Morda se po njegovih navedbah komu zdijo rezultati preskromni, a ob tem sporoča, da politika ne sme biti tek na kratke proge, ampak je maraton.

"Nekateri se vprašujejo, ali sem pravi človek za to nalogo. Spoštovani kongres, odgovor na to vprašanje leži v tej Rdeči dvorani," je dejal in dodal, da čuti veliko čast in odgovornost, da v prelomnem času vodi socialno demokracijo.

Kongresa z naslovom Pogled v prihodnost se udeležujejo funkcionarji in drugi vidni predstavniki SD. Medtem ko med goste niso vabili predstavnikov drugih strank, pa je med razpravljavci nekaj strokovnjakov oz. prepoznavnih obrazov, med drugim direktor družbe Eles Aleksander Mervar, ekonomist Jože P. Damijan in Nina Štros iz Greenpeaca v Sloveniji.