pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor gosti posvet o privatizaciji: kaj prodati in kako

Deli na:
Pahor gosti posvet o privatizaciji: kaj prodati in kako

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil posvet o privatizaciji. Sogovorniki bodo med drugim iskali odgovore na vprašanja, kako določiti, katera državna podjetja bodo ostala v državni lasti, kako naj poteka proces prodaje, da bo pregleden in brez tveganja korupcije, ter kdaj prodati in kaj narediti s kupnino od prodaje.

Na seznamu udeležencev je velik del ključnih akterjev s področja upravljanja z državnimi naložbami. Posveta naj bi se tako med drugim udeležili minister za finance Uroš Čufer, gospodarski minister Stanko Stepišnik in infrastrukturni minister Samo Omerzel.

Napovedan je tudi predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič. Sod do vzpostavitve Slovenskega državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami v lasti države.

Na seznamu so med drugim še nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, nekdanji guverner Banke Slovenije in bivši minister za razvoj Mitja Gaspari, poslanci Matjaž Han, Marko Pogačnik, Andrej Vizjak in Bojan Starman, državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišič, predstavniki gospodarstva in ekonomski ter pravni strokovnjaki.



Pahor je posvet sklical, saj se mu zdi pomembno, da pri tem vprašanju Slovenija ne ponovi napak iz dosedanjih procesov privatizacije in da ne naredimo novih, ki bi ogrozile stremljenje k vrednotam in ciljem, ki so jih izpostavili v uvodni razpravi o Sloveniji v letu 2030.

V razpravi se bodo med drugim posvetili prodaji državnih podjetij in posameznih deležev države v gospodarskih družbah, tujim naložbam, privatizaciji izvajanja javnih gospodarskih služb in odnosu države do javne infrastrukture.

Poleg omenjenih bodo iskali odgovore na vprašanja, kje in zakaj naj bi bilo treba ohraniti državne deleže ter kako ravnati s premoženjem Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe.