nadzornasoba Svet24.si

Na intenzivnem covidnem oddelku: 40 minut ...

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

mura mm 1 Ekipa24.si

NOROOO! Britanec IAN, veliki NAVIJAČ Mure, je v ...

Slovenija

Ženske kvote v gospodarstvu: v vrhu slovenskih družb je žensk bore malo

Deli na:
Ženske kvote v gospodarstvu: v vrhu slovenskih družb je žensk bore malo

Angela Merkel - Foto: Profimedia

V Sloveniji se uvedba ženskih kvot v politiki, ki je bila uvedena leta 2004 zelo pozna. V parlamentu je po mnenju mnogih tudi zaradi uvedbe kvot med letoma 2014 do 2018 sedelo kar 31 poslank. Trenutno je razmerje nekoliko slabše, ker je v 90 članskem parlamentu samo 22 poslank. Na drugi strani pa je v gospodarstvu stanje še slabše.

EU se zavzema, da bi bilo na vodilnih mestih v gospodarstvu do leta 2025 vsaj 40 odstotkov žensk. Podobno pobudo sta pred dvema letoma dala Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in skupina Deloitte Slovenija. Cilj pobude je, da bi do konca leta 2026 dosegli 40 odstotkov članic v nadzornih svetih in skupaj 33 odstotkov v nadzornih svetih in upravah.

Za novi Reporter smo pogledali kako blizu smo temu cilju. Koliko žensk je v nadzornih svetih in upravah državnih družb in družbah z državnim lastniškim deležem. Se je stanje v letih od pobude izboljšalo ali poslabšalo?

Pišemo v katerih podjetjih na vseh odločevalskih položajih kraljujejo samo moški in v koliko podjetjih z državnim deležem so na vseh glavnih položajih same ženske.

V novi številki Reporterja preberite glavne pomisleke uvedbe spolnih kvot v gospodarstvu in zakaj so tudi nasprotnice uvedbe kvot spremenile mnenje glede uvedbe.

Opišemo tudi koliko časa je za dosego cilja – 40 odstotkov – potrebovala Norveška, ki je prva uvedla spolne kvote v gospodarstvu in kje smo bili v tistem času Slovenci glede enake zastopanosti spolov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...