Revija Reporter
Slovenija

Združena desnica takoj po volitvah napoveduje boj proti zlorabam v pravosodju

Reporter

28. mar. 2018 9:39 Osveženo: 9:42 / 28. 3. 2018

Deli na:

Takoj po volitvah bo stekel postopek za sprejetje zakonodaje, ki bo preprečevala zlorabe v pravosodju, obljubljajo v koaliciji Združena desnica.

Koalicija, v kateri sta združeni politični stranki Nova ljudska stranka Slovenije in Glas za otroke in družine, je na tiskovni konferenci predstavila nekatere točke svojega volilnega programa. Sodelovali so Aleš Primc in Franc Kangler, prvaka koalicije Združena desnica, mag. Anton Štihec, Metka Zevnik in mag. Andreja Megušar.

Kandidat za ministra za infrastrukturo koalicije Združena desnica mag. Štihec je predstavil prioritete državnih infrastrukturnih investicij v naslednjih štirih letih. Med drugih koalicija napoveduje, pravočasno vlaganje v ohranitev vrednosti in uporabnosti že izgrajene infrastrukture in ob tem opozarja, da je letnih prihodkov v državni proračun iz naslova prometa za okoli milijardo evrov, letnih vlaganj iz proračuna nazaj v  infrastrukturo pa je le okoli 700 milijonov evrov. Povečali bi še vlaganja v tekoče in investicijsko vzdrževanje infrastrukture, zavzemajo pa se tudi za dvopasovni železniški tir Divača – Koper. Prav tako je potrebna širitev in dograditev avtocestnih pasov na najbolj obremenjenih odsekih obstoječega avtocestnega križa.

Na področju energetike želijo doreči kaj je nacionalni strateški interes in ga vnesi v vse sektorske politike ter ga striktno zasledovati – zavzemajo se za čim prejšnjo samooskrbo države z potrebno energijo in v čim večji meri iz alternativnih virov. Strateški interes države na področju alternativnih virov bo poleg vode, vetra in sonca tudi  geotermija, kjer napovedujejo stimuliranje koriščenja le-te z znižanjem koncesnine za uporabnike le-te vsem, ki imajo urejene reinjekcijske vrtine. Nadaljevali bodo tudi z gradnjo hidroelektrarn na Savi in Muri.

Aleš Primc in Franc Kangler sta si bila enotna, da je nesprejemljivo, da Državna volilna komisija razpiše datum za ponovljeno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki je neusklajeno z datumom volitev v državni zbor.

Pohvalili so se, da je bila 25. marca prav na dan prve obletnice ustanovitve stranke Glas za otroke tudi obletnica prvega zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku (25. marca 2012), na katerem je bila »zaščitena vrednota družine«. V ekipi koalicije Združene desnice so ljudje z izkušnjami, ki so že leta 2001, 2012, 2015 uspešno izpeljali referendume za naše otroke in družine, pravijo, in dodajajo, da imajo ekipo, ki bo učinkovito zagotovila pravni red in pravno ter pravično državo v Sloveniji.

Franc Kangler zagotavlja, da bo takoj po volitvah stekel postopek za sprejetje zakonodaje, ki bo preprečevala zlorabe v pravosodju: Zakon o integriteti v pravosodju in druge zakone na področju kazenskega prava.

Na tiskovni konferenci so napovedali tudi javno tribuno desnosredinskih strank z naslovom »Združeni za boljši jutri«, ki bo 5. aprila v Krpanovem domu v Pivki.