stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravnik, osumljen evtanazije, zavrača očitke: Šlo je le za provokacijo

Deli na:
Zdravnik, osumljen evtanazije, zavrača očitke: Šlo je le za provokacijo

Foto: TVS

Zdravnik Ivan Radan, ki ga sumijo, da je konec minulega leta na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana neozdravljivo bolnemu bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo, je v pogovorih za TV Slovenija in Planet TV zavrnil vse očitke na svoj račun. Na njegovem domu je sicer včeraj potekala hišna preiskava.

"Še nikoli v življenju bolniku nisem dal kakršnegakoli odmerka, ki bi mu skrajšal življenje," je zatrdil zdravnik. Poleg omenjenega primera mu namreč očitajo še najmanj tri evtanazije. Za Odmeve na TV Slovenija je zatrdil, da za omenjenega bolnika ni ukazal vbrizganje mešanice kalija in morfija, da bi pospešil smrt.

Bolnik je po njegovih trditvah zaradi hudih bolečin več dni prejemal morfij, kalija pa ni nikoli dobil. Infuzija kalija je bila sicer nastavljena, a kalij ni "nikoli odtekal" v bolnika.

Za to navodilo se je, kot trdi, odločil iz provokacije, da bi opozoril na nevzdržne razmere na oddelkih za intenzivno nego, kjer da primanjkuje komunikacije med zdravniškim osebjem, prav tako pa vlada prostorska stiska in pomanjkanje osebja.

Za ta "odmerjeni kalij" je vedela medicinska sestra. "Sestra je vprašala, ali nastavi infuzijo kalija in je tudi kasneje verjela, da verjetno kalij teče v bolnika. A ta kalij ni nikoli tekel v bolnika, temveč mimo njega," je poudaril zdravnik.

Dodal je, da je bolnik umrl zaradi bolezni v končnem stadiju, smrt pa je bila pričakovana. Tudi bolnikove svojce so po zdravnikovih besedah več dni pripravljali na smrt.

Po smrti bolnika je zdravnik sam, kot je dejal, sprožil govorice o odmerku kalija, da bi sprožil odziv in dobil reakcijo. "A se to ni zgodilo," je pripomnil. Iz tega razloga tudi ni zaukazal obdukcije, zato da bi jo ob sproženih govoricah zaukazali drugi pristojni, je zatrdil.

Zdravnik je ob tem priznal, da je s provokacijo sprožil ogromen škandal. "Nikoli si nisem predstavljal, da bo situacija tako eskalirala," je priznal.

Na govorice o tem, da naj bi bil tudi odvisen od narkotičnih substanc, pa je odgovoril, da ni bil nikoli v življenju pod njihovim vplivom.

Potrdil pa je, da je zaradi omenjenega primera na njegovem domu včeraj potekala hišna preiskava. A meni, da ni bilo najdenega nič spornega.

Na UKC Ljubljana bodo v četrtek razkrili vsebino notranjega strokovnega nadzora nad domnevnim primerom evtanazije. Notranji nadzor naj bi po neuradnih informacijah potrdil sum evtanazije.

Osumljeni zdravnik je glede strokovnega nadzora dejal, da pričakuje etično poročilo. Istočasno pa je zatrdil, da bo iz formalnih razlogov spodbijal poročilo. Po njegovih besedah je prišlo do nepravilnosti pri samem imenovanju komisije, ki da ni bila korektno sestavljena.