zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi Planet TV naj bi se odpovedal antenam

Deli na:
Tudi Planet TV naj bi se odpovedal antenam

Foto: Planet TV

Planet TV razmišlja, da bi se po zgledu POP TV in Kanala A umaknil iz prizemne distribucije.

V zadnjih dneh v javnosti odmeva novica, da medijska hiša Pro plus svoja programa POP TV in Kanal A umika iz digitalnega prizemnega omrežja, od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, pa želi doseči nadomestilo za prikazovanje obeh programov. O podobni potezi zdaj razmišlja tudi Planet TV.

Kot so za STA sporočili iz Planet TV, bodo končno odločitev o umiku iz prizemne distribucije za svoj program sprejeli v kratkem. "To je trend, ki smo mu priča v številnih evropskih državah," so zapisali v odzivu za STA. Obenem so potrdili, da od operaterjev želijo nadomestilo za umestitev njihovega programa v programskih paketih.

"Povsem razumljivo je, da želijo tudi slovenske medijske hiše ustvarjati prihodek z distribucijo svojega programa prek kabelskih omrežij, konec koncev to počnejo tuji kanali, ki so v paketih kabelskih operaterjev," so zapisali.

Da gre v tem primeru za dvojna merila, pa je za STA komentiral strokovnjak za medijski trg Marko Milosavljević, ki je opozoril, da tuji izdajatelji ne ustvarjajo delovnih mest v Sloveniji in tudi ne slovenskih vsebin. Profesor novinarstva na fakulteti za družbene vede v Ljubljani ocenjuje, da gre pri ukrepanju komercialnih izdajateljev TV-programov za potezo, ki je povsem logična glede na stanje trga v Sloveniji.


Umik iz distribucije po za gledalce brezplačno dostopnem prizemnem omrežju naj bi omogočil izdajateljem komercialnih vsebin boljšo izhodišče pri pogajanjih z operaterji o nadomestilu za njihove TV-programe. Po poročanju medijev operaterji doslej niso bili pripravljeni plačevati nadomestil za slovenske programe, ker jih gledalci lahko spremljajo brezplačno prek sobnih in strešnih anten.

Pomemben faktor pri odločitvi za umik iz digitalnega prizemnega omrežja za komercialne izdajatelje pa naj bi bilo tudi relativno majhen delež gledalcev, ki TV-programe spremljajo prek sobnih in strešnih anten. Kot so poudarili v Pro plus, ta delež tudi vztrajno pada.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je medtem prejšnji teden pozvala operaterje, ki ponujajo TV-programe, da programe Pro plus, če bodo ti postali dodatno plačljivi, v svojih shemah ponudijo ločeno in s tem omogočijo potrošnikom možnost izbire o tem, kateri plačljivi programi bodo v njihovih paketih.

Kot je v sredo poročal portal Žurnal24, naj bi Pro plus s Telemachom že podpisal dogovor za nadomestilo za POP TV in Kanal A, z Amisom in Telekomom pa je pričakovati podpis v kratkem. Operaterji naročnikom teh dveh programov ne bodo ponujali z možnostjo izbire, morebitne podražitve bodo pa izvedli kasneje prihodnje leto, še piše Žurnal24.

V Planet TV še opozarjajo na raziskave, ki kažejo, da Slovenci še vedno raje gledamo domače kanale in domačo produkcijo. Na njihovo odločitev glede umika iz digitalnega prizemnega omrežja bosta tako vplivali možnost "novega vira prihodkov in dejstvo, da Planet TV od nedavnega pogosto zaseda drugo mesto v gledanosti predvsem v najbolj gledanem televizijskem terminu".