Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravnik Marko Noč v intervjuju: Pod bodočo vlado bo v zdravstvu še slabše

Deli na:
Zdravnik Marko Noč v intervjuju: Pod bodočo vlado bo v zdravstvu še slabše

Marko Noč - Foto: Primož Lavre

Dr. Marko Noč opozarja, da lahko pomanjkanje diplomiranih medicinskih sester že v kratkem privede do kolapsa posameznih oddelkov UKC Ljubljana.

Glede na vlado, ki se nam obeta, ugotavlja, da bo šlo s slovenskim zdravstvom v prihodnjih letih žal še na slabše. Ker mu je z dr. Blažem Mrevljetom uspelo dobesedno izsiliti drastično znižanje cen žilnih opornic, je bil v Kliničnem centru deležen strokovnega omejevanja, osebnega in strokovnega diskreditiranja. Razložil je, kako bi lahko slovenske bolnišnice kupovale medicinski material po cenah, primerljivih s tistimi v skandinavskih državah.

Nedavno ste v zelo odmevnem daljšem zapisu v časniku Delo opozorili na korupcijo v javnem zdravstvu. Zakaj se večina zdravnikov, ki so pošteni, ne upre korupcijskim praksam, pri katerih so ključni nekateri njihovi kolegi?



Tisti zdravniki, ki to razkrijejo, so soočeni z negativnimi posledicami. Ker jih vodstva bolnišnic ne zaščitijo, se vsak povsem legitimno vpraša, zakaj mi je to treba, saj bi lahko imel mirno življenje. Sem pa vesel, da je bil moj zapis v Sobotni prilogi najbolj bran članek v Delu letos in da sem dobil neverjetno veliko sporočil podpore od ljudi, ki jih poznam ali pa sploh ne. Nasploh ste na tem področju mediji opravili pomembno delo, danes se večinoma ve, kaj se dogaja. Žal je slovenski narod preveč potrpežljiv in mirno prenaša krivico, ki se mu vsak dan godi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 se Noč vpraša, kdo v vladi si bo upal prevzeti resor zdravstva; opozori, da še enega takega mandata slovensko zdravstvo ne bo preživelo; izppostavi, da vodstva bolnišnic ne zaščitijo zdravnikov, ki opozorijo na korupcijo; se vpraša, zakaj bi imeli v Sloveniji le eno osebo za določene medicinske posege; pove, da je problem pregona korupcije kaj se hoče oziroma sme narediti; se pohvali, da je čakalno vrsto z dodatnim delom sam skrajšal pri 3375 pacientih; svari, da se bodo čakalne vrste še podaljšale, če zdravniki iz javnih zavodov v prostem času ne bodo več smeli delati tudi drugje.