Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravku Počivalšku tudi tokrat stoji ob strani premier Janez Janša: minister zaradi nezakonitega srečanja z bivšim šefom Udbe Janezom Zemljaričem ne bo odstopil

Deli na:
Zdravku Počivalšku tudi tokrat stoji ob strani premier Janez Janša: minister zaradi nezakonitega srečanja z bivšim šefom Udbe Janezom Zemljaričem ne bo odstopil

Počivalšku stoji ob strani tudi premier Janez Janša. V njegovem kabinetu naših vprašanj, ali bo predsednik vlade zaradi zadnje sodbe upravnega sodišča v zadevi Izolski otok pozval ministra k odstopu, ne komentirajo. - Foto: Primož Lavre

Minister Zdravko Počivalšek zaradi nezakonitega srečanja z bivšim šefom Udbe Janezom Zemljaričem ne bo odstopil, v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše pa zadeve ne komentirajo.

Kot je znano, je komisija za preprečevanje korupcije sporočila, da je upravno sodišče zavrnilo tožbo ministrstva za gospodarstvo glede ugotovitev v zadevi Izolski otok. Po mnenju komisije je minister Zdravko Počivalšek ravnal nezakonito, ko je leta 2016 sprejel neregistriranega lobista Janeza Zemljariča, ki mu je predstavil polmilijardni projekt Izolski otok. Nekdanji šef slovenske Udbe je zaposlenim najprej izročil vizitko svojega podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt.

Počivalšek bi moral po mnenju komisije Zemljariča zavrniti, o njegovem nezakonitem lobiranju pa bi moral obvestiti KPK. To se je zgodilo šele potem, ko je fotograf Reporterja fotografiral Zemljariča, ko je pred ministrstvom čakal na taksi. Počivalšek se z ugotovitvijo KPK ni strinjal, zato je zoper komisijo vložil tožbo, ki pa jo je izgubil. S tem so postale ugotovitve KPK pravnomočne.

Odločitve pravnega sodišča ne gre jemati drugače kot črkobralskega zaključka zgodbe, ki je že ves čas transparentna in čista, so nam odgovorili na ministrstvu za gospodarstvo.

Ministra Počivalška smo zato vprašali, kakšne bodo njegove naslednje odločitve: ali bo odstopil ali razmišlja o nadaljevanju pravnega spora s KPK. »V zadevi zaradi kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je bila vložena zoper Zdravka Počivalška, je okrajno sodišče v Ljubljani marca 2019 razsodilo, da se odločba o prekršku prekrškovnega organa komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ustavi, stroški postopka ter izdatki zagovornikov storilca pa bremenijo proračun prekrškovnega organa.

KPK je zoper to sodbo okrajnega sodišča v Ljubljani podalo pritožbo, ki jo je višje sodišče v Ljubljani oktobra 2019 zavrnilo kot neutemeljeno in s tem potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. Tako okrajno kot tudi višje sodišče sta torej razsodila, da prekršek KPK ni bil utemeljen. V zadevi zaradi nedovoljenega lobiranja pa je upravno sodišče v Celju junija 2020 zavrnilo tožbo Zdravka Počivalška zoper KPK in razsodilo, da vsaka stranka krije svoje stroške postopka. Odločitve pravnega sodišča ne gre jemati drugače kot črkobralskega zaključka zgodbe, ki je že ves čas transparentna in čista,« so nam odgovorili na ministrstvu za gospodarstvo.

Foto: Primož Lavre, fotomontaža: Marko Fleten - Avgusta 2016 je Počivalšek s širokimi rokami sprejel skoraj 90-letnega nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča

Seveda na ministrstvu mešajo jabolka in hruške. Eno je prekrškovni postopek zoper ministra, drugo pa so ugotovitve komisije, ki so s sodbo upravnega sodišča postale pravnomočne. Zato smo ministrstvo za gospodarstvo zaprosili za vse tri sodbe, podobno smo tudi KPK prosili, da nam posreduje zadnjo sodbo upravnega sodišča, vendar so nam odgovorili, da bodo našo prošnjo rešili skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.

Ob tem ne smemo prezreti še enega postopka, ki je potekal v zadevi Zemljarič, ki ga je minister Počivalšek prav tako izgubil. Minister je namreč skušal preprečiti objavo ugotovitev KPK v tej zadevi, upravno sodišče mu je ugodilo, toda vrhovno sodišče ga je pozneje zavrnilo in objavo dovolilo. Počivalšku stoji ob strani tudi premier Janez Janša. V njegovem kabinetu naših vprašanj, ali bo predsednik vlade zaradi zadnje sodbe upravnega sodišča v zadevi Izolski otok pozval ministra k odstopu, ne komentirajo.