Revija Reporter
Slovenija

Zdravilišča z zaščitnimi ukrepi v primeru koronavirusa

STA

28. feb. 2020 15:09 Osveženo: 15:18 / 28. 2. 2020

Deli na:

Slika je simbolična.

Arhiv

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je pripravljena na primer, da bi zaznali sum na okužbo s koronavirusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje, pripravili so tudi zaščitne ukrepe. Karantena zdravilišč in hotelov ni predvidena, so sporočili po srečanju s predstavnico Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"V tem trenutku najpomembnejša informacija je, da so pripravljeni vsi postopki in ukrepi v primeru, da bi zaznali sum na okužbo s koronavirusom pri gostih in pacientih," so sporočili. Zagotovili so, da bodo s sprejetimi ukrepi poskrbeli za varnost gostov in pacientov.

Namen ukrepov je, da se čim bolj omeji potencialna škoda ob pojavu in širjenju virusa. Tako tudi ni predvidena karantena objektov v primeru, da bi se pojavil oboleli z boleznijo covid-19.

Seznanjeni so tudi z natančnimi navodili, kako ravnati z osebo, ki kaže vidne epidemiološke znake (povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in posledično gibanje). Taka oseba bo napotena na odvzem brisa na eno od 55 vstopnih točk, ki so jih pripravili po vseh državi.

"Najpomembnejši pri stikih z morebitnimi okuženimi so pri tem zaščitni ukrepi, to pa je dosledno umivanje rok z milom in toplo vodo, razkuževanje in dobra prezračenost prostorov. V skupnostmi smo se povezali tudi z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in pripravili protokole, enako pa so pripravili tudi obvestila, ki jih gostje prejmejo v svojih sobah," so poudarili.