Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZDA pritisnile

Deli na:

ZDA so imele osrednjo vlogo pri diplomatskem pritisku na Slovenijo za umik blokade hrvaških pogajanj z EU, piše današnji hrvaški tednik Nacional. Tudi Večernji list piše, da je Washington, ob pomoči Stockholma, "vrnil razum" slovenskemu premieru Borutu Pahorju.

ZDA so imele osrednjo vlogo pri diplomatskem pritisku na Slovenijo za umik blokade hrvaških pogajanj z EU, piše današnji hrvaški tednik Nacional. Tudi Večernji list piše, da je Washington, ob pomoči Stockholma, "vrnil razum" slovenskemu premieru Borutu Pahorju.

Ameriška vloga je bila odločilna, ker je bilo Sloveniji jasno povedano, da poišče načine za umik blokade, Hrvaški pa, da preneha vztrajati, da je spor o meji možno urejati le na mednarodnem sodišču, dodaja Nacional in poudarja, da je imel veliko vlogo bivši ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert Bradtke.

Zagrebški tednik je ob tem spomnil, da so se za umik slovenske blokade močno zavzemale tudi nekatere članice EU, kot so Francija, Italija, Avstrija in Madžarska ter v zadnjem času tudi Švedska. Sicer pa ocenjuje, da švedski zunanji minister Carl Bildt ne bi veliko storil brez ameriškega pritiska na Ljubljano. Nacional napoveduje, da bo hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković kmalu obiskal ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, kar bo potrditev "zelo dobrih odnosov" ZDA in Hrvaške.

Da bi točno izvedeli, kako je prišlo do Pahorjeve "vrnitve k razumu", bomo verjetno morali počakati na knjigi spominov Bildta in Clintonove, ocenjuje Večernji list. Dnevnik navaja, da je ameriška diplomacija končni pritisk izvedla konec julija, ko je novi ameriški veleposlanik na Hrvaškem James Foley pred ameriškim senatom dejal, da je "slovenska blokada ogrozila evroatlantske integracije v Jugovzhodni Evropi, s tem pa tudi pozitivno preoblikovanje omenjenega območja", ter opozoril Ljubljano, da je regija ključna za širše cilje Washingtona.

Časnik dodaja, da je zatem Clintonova sprejela slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, potem pa je Pahor "s kislim nasmeškom" pohitel v Trakošćan na srečanje s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Večernji list sklene, da je bilo podobno tudi v primeru napovedi slovenskega referenduma o članstvu Hrvaške v zvezi Nato.

 

Povezava na članek v Nacionalu:

http://www.nacional.hr/clanak/66907/amerikanci-srusili-slovensku-blokadu