bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZDA pritisnile

Deli na:

ZDA so imele osrednjo vlogo pri diplomatskem pritisku na Slovenijo za umik blokade hrvaških pogajanj z EU, piše današnji hrvaški tednik Nacional. Tudi Večernji list piše, da je Washington, ob pomoči Stockholma, "vrnil razum" slovenskemu premieru Borutu Pahorju.

ZDA so imele osrednjo vlogo pri diplomatskem pritisku na Slovenijo za umik blokade hrvaških pogajanj z EU, piše današnji hrvaški tednik Nacional. Tudi Večernji list piše, da je Washington, ob pomoči Stockholma, "vrnil razum" slovenskemu premieru Borutu Pahorju.

Ameriška vloga je bila odločilna, ker je bilo Sloveniji jasno povedano, da poišče načine za umik blokade, Hrvaški pa, da preneha vztrajati, da je spor o meji možno urejati le na mednarodnem sodišču, dodaja Nacional in poudarja, da je imel veliko vlogo bivši ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert Bradtke.

Zagrebški tednik je ob tem spomnil, da so se za umik slovenske blokade močno zavzemale tudi nekatere članice EU, kot so Francija, Italija, Avstrija in Madžarska ter v zadnjem času tudi Švedska. Sicer pa ocenjuje, da švedski zunanji minister Carl Bildt ne bi veliko storil brez ameriškega pritiska na Ljubljano. Nacional napoveduje, da bo hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković kmalu obiskal ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, kar bo potrditev "zelo dobrih odnosov" ZDA in Hrvaške.

Da bi točno izvedeli, kako je prišlo do Pahorjeve "vrnitve k razumu", bomo verjetno morali počakati na knjigi spominov Bildta in Clintonove, ocenjuje Večernji list. Dnevnik navaja, da je ameriška diplomacija končni pritisk izvedla konec julija, ko je novi ameriški veleposlanik na Hrvaškem James Foley pred ameriškim senatom dejal, da je "slovenska blokada ogrozila evroatlantske integracije v Jugovzhodni Evropi, s tem pa tudi pozitivno preoblikovanje omenjenega območja", ter opozoril Ljubljano, da je regija ključna za širše cilje Washingtona.

Časnik dodaja, da je zatem Clintonova sprejela slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, potem pa je Pahor "s kislim nasmeškom" pohitel v Trakošćan na srečanje s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Večernji list sklene, da je bilo podobno tudi v primeru napovedi slovenskega referenduma o članstvu Hrvaške v zvezi Nato.

 

Povezava na članek v Nacionalu:

http://www.nacional.hr/clanak/66907/amerikanci-srusili-slovensku-blokadu