pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbor za republiko se ogradil od pisanja Boštjana M. Turka

Deli na:
Zbor za republiko se ogradil od pisanja Boštjana M. Turka

Foto: Bobo

Zbor za republiko se ograjuje od pisanja Boštjana M. Turka - France Cukjati: Zbor za republiko je široka iniciativa oseb, ki so zavezane demokraciji in Sloveniji, zato je samoumevno, da morajo člani upoštevati osnovne etične postulate medsebojnega komuniciranja

Zbor za republiko se je na prvi jesenski seji ogradil od pisanja Boštjana M. Turka zaradi »njegovega grobega blatenja, lažnivega obtoževanja in osebnih diskreditiranj članov Zbora za republiko«, je zapisal predsednik zbora France Cukjati.

Sporočilo za javnost objavljamo v celoti:

»Zbor za republiko je na svoji prvi jesenski seji 5. septembra 2016 razpravljal o pisanju dr. Boštjana M. Turka in ga nameraval zaradi njegovega grobega blatenja, lažnivega obtoževanja in osebnih diskreditiranj članov Zbora in oseb iz slovenskega javnega življenja izključiti iz svojega članstva, vendar je pred tem sam izstopil. 

Člani Zbora zainteresirani javnosti sporočamo, da se od preteklega in bodočega tovrstnega lažnivega, žaljivega in škodljivega pisanja dr. Boštjana M. Turka v celoti distanciramo. Zaradi podobnih ravnanj se je članom Zbora v preteklosti sicer že opravičeval in obljubljal, da bo v prihodnosti ravnal bolj odgovorno, vendar se tega ni držal. 

Zbor za republiko je široka iniciativa oseb, ki so zavezane demokraciji in Sloveniji, zato je samoumevno, da morajo člani upoštevati osnovne etične postulate medsebojnega komuniciranja.«

Je pa Boštjan M. Turk za STA pojasnil, da je med drugim v svojih kolumnah radikalno nasprotoval enemu od podpredsednikov zbora Dimitriju Ruplu, "zato ker se ne ve, na kateri strani je". Tudi zaradi Ruplovega ravnanja je, kot pravi, izgubil voljo hoditi na sestanke zbora, zato je že 9. julija Cukjatija zaprosil, da namesto njega za delo v zboru (Turk je bil član odbora za varstvo demokratičnih pravic in svoboščin) poiščejo nekoga drugega. Ob tem je dodal, da je vse, kar je napisal, podkrepil s citatnim gradivom.

Napisal je tudi članek o Udbi druge generacije, kjer je izpostavil tistega, ki je na male ekrane spustil film o Patrii. "Imena ne boste našli, je pa ta človek član Zbora za republiko," je izpostavil Turk. Sam je film sicer označil za neresničnega in katastrofalnega, po njegovem prepričanju pa je povzročil škodo SDS. "Janša je prve volitve izgubil prav zaradi afere Patria," je zatrdil.

Današnje navedbe zbora se mu tako zdijo zelo krivične, ker se je, kot pravi, "toliko zavzemal za zbor". "Ukvarjam se z vsebinskimi stvarmi in ne z diskvalifikacijami," je še dodal.

Turk sicer zatrjuje, da je iz Zbora za republiko, ki so ga ustanovili leta 2004, izstopil tudi, ker se zaradi drugih svojih obveznosti ni mogel udeleževati sestankov zbora.