cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žavbijeva odvetnica trdi, da so Italijani storili napako

Deli na:
Žavbijeva odvetnica trdi, da so Italijani storili napako

Foto: Bobo

Odvetnica Lara Mikuž, ki zastopa v petek prijetega Roka Žavbija, je v sredo na sodišče vložila pripombo na predlog za njegovo izročitev Italiji. Za STA je pojasnila, da je to storila zaradi napake, ki so jo po njenem mnenju v evropskem nalogu za prijetje in predajo storili Italijani. Sodišče pri odločanju o pripombi ni vezano na noben rok.

Žavbija je slovenska policija prijela prejšnji petek na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik s sodišča v Benetkah.

V Italiji je namreč zoper Žavbija izdan sklep o preiskavi. Žavbi naj bi v Italiji rekrutiral in radikaliziral potencialne borce. Učil naj bi jih, kako ravnati z orožjem in kako priti do sirskega bojišča. Žavbi je zdaj v priporu v Ljubljani in čaka na izročitev.

Mikuževa je za STA pojasnila, da so Italijani v evropski nalog zapisali, da je treba Žavbija prijeti zaradi terorizma, vendar so v opredelitvi člena navedli 270. c člen italijanskega kazenskega zakonika, ki pa opredeljuje pomoč članom terorističnih združb in predvideva kazen do štirih let zapora. Tudi v opisu dejanja se Italijani dejansko navezujejo na 270. c člen, je še razložila.

Odvetnica izpostavlja še eno napako, ki da so jo zagrešili italijanski organi. V nalog so po njenih besedah zapisali, da je za očitano kaznivo dejanje predvideno najmanj leto dni zapora, največ pa 15. A kot je izpostavila Mikuževa, niti eden od odstavkov znotraj člena italijanskega kazenskega zakonika, ki opredeljuje terorizem, ne predvideva kazni od enega do 15 let zapora. 270. c člen spodnje meje kazni sploh ne določa.

O pripombi Mikuževe je sicer v četrtek poročal POP TV, kjer so posneli tudi izjavo Žavbijeve mame. Ta opozarja na sporen časovni okvir, saj naj bi dejanje v Italiji storil pred tremi leti, krila pa naj bi ga organizacija, za katero je lani vozil meso za kebab.