Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavarovalnici Triglav hrvaška vlada ne bo prodala Croatia Osiguranja

Deli na:
Zavarovalnici Triglav hrvaška vlada ne bo prodala Croatia Osiguranja

Foto: Bobo

Hrvaška vlada je danes potrdila prodajo hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje in Hrvaške poštne banke (HPB) tistem ponudniku, ki bo ponudil največ denarja. V obeh primerih so izbrali nezavezujoče ponudbe dveh potencialnih vlagateljev, med katerimi ni slovenske Zavarovalnice Triglav, ki se je potegovala za nakup delnic Croatie Osiguranje.

Hrvaška ima v Croatii Osiguranje trenutno 80,23-odstotni delež, prodaja pa manj kot 50 odstotkov družbe. Za nakup se potegujeta hrvaška skupina Adris in poljski zavarovalniški velikan PZU.

Zagrebški tednik Globus poroča, da je najvišjo ponudbo za Croatio Osiguranje v prvem krogu oddal Adris. Kupil bi 132.000 delnic, pri čemer bi za delnico odštel 790 evrov. Za državni delež je tako pripravljen odšteti 104,2 milijona evrov. Hrvaška skupina se je ob tem zavezala izpeljati dokapitalizacijo družbe v višini 130 milijonov evrov. Posel bi na ta način dosegel 234,2 milijona evrov.

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes povedal, da v vlada išče partnerja za Crotio Osiguranje, ki bi zagotovil rast družbe. Vlada namerava obdržati 25-odstotni delež v tej največji hrvaški zavarovalnici.

Zavarovalnica Triglav ni več v igri, ker je njihova ponudba spominjala na privatizacijske zgodbe iz 90. let, poroča danes Večernji list.


"Slovenci so si zamislili, da bodo prevzem izvedli v dveh korakih. Najprej bi ponudili delnice Triglava hrvaškim državljanom v okviru prve javne ponudbe (IPO) in bi tako nabrali denar, ki ga potrebujejo za nakup Croatie Osiguranje," navaja časnik, ki se sklicuje na informacije s hrvaškega ministrstva za finance.

Nato naj bi Triglav nameraval dati Croatii Osiguranje posojilo, da bi hrvaška zavarovalnica lahko kupila delnice podjetij iz regije, ki so del Triglava.

"Ni skrivnost, da slovenska zavarovalnica posluje s težavami in so s prevzemom Croatie Osiguranje želeli rešiti matično podjetje, in to na račun hrvaških državljanov. Na srečo, je bil ta poskus strel v nič," je še poročal zagrebški časnik.

Hrvaška vlada je danes potrdila, da so se odločili za avstrijsko Erste banko in madžarsko OTP banko kot ponudnika za prevzem dobrih 99 odstotkov delnic Hrvaške poštne banke (HPB). Ob tem je Erste ponudila 130,2 milijonov evrov, medtem ko se ponudba OTP giblje med 92,2 in 118 milijonov evrov.

V Banskih dvorih pričakujejo, da bodo novembra prejeli zavezujoče ponudbe vseh ponudnikov.