Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaupniki Boruta Pahorja

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je po lanskoletnih parlamentarnih volitvah napovedal, da njegova vlada ne bo kadrovala po politični liniji, da ne bo delala razlik med »vašimi in našimi« in da bo edino merilo strokovnost. Če naj bi to držalo za vlado, bi moralo toliko bolj za Pahorja, zato smo preverili, kdo so člani njegovega vladnega kabineta, svetovalci in sodelavci.

Predsednik vlade Borut Pahor je po lanskoletnih parlamentarnih volitvah napovedal, da njegova vlada ne bo kadrovala po politični liniji, da ne bo delala razlik med »vašimi in našimi« in da bo edino merilo strokovnost. Če naj bi to držalo za vlado, bi moralo toliko bolj za Pahorja, zato smo preverili, kdo so člani njegovega vladnega kabineta, svetovalci in sodelavci.

Prejšnji teden je Pahor javnost že razburil po razkritju, da je nekaj članov njegovega kabineta dobilo za pet plačnih razredov višje plače, kot jih določa zakon za njihovo delovno mesto. Med njimi so Matjaž Nemec, Pahorjev osebni tajnik, Žiga Čebulj njegov svetovalec za gospodarstvo in finance, ter Špela Vovk, svetovalka za odnose z javnostjo. Zakon sicer omogoča takšno zvišanje plač za javne uslužbence, zaposlene za določen čas, saj so njihova delovna mesta bolj negotova od tistih za nedoločen čas. Kljub temu je razkritje visokega plačnega povišanja razburilo javnost, ki se ji Pahor sicer dobrika z pojasnjevanjem, da stroške kavic, kosil, večerij, ki jih ima kot predsednik vlade s sogovorniki, plačuje sam. S tem naj bi prihranil državnemu proračunu že poldrugi tisočak evrov. Ker je v  hudi gospodarski krizi hkratno zviševanje plač njegovih sodelavcev v popolnem nasprotju z njegovimi javnimi nastopi, je predsednik vlade sledil duhu množic. »Vodja kabineta je sprejela odločitev za povišanje plač za pet uslužbencev v kabinetu. V luči dogodkov pa se je po posvetu z mano odločila predlagati, da s prvim februarjem ta odločitev ne velja več«, je skušal blažiti škodo pri  javnem mnenju o tej potezi. Seveda ni omenil, da je morda vodja kabineta storila napako, kako bi le, če pa je ga. Simona Dimic oseba, ki ji od vseh sodelavcev najbolj zaupa, na katero se najbolj zanese, kot pravijo poznavalci.

Pahorjeva močna ženska

Čeprav na videz krhka svetlolaska, pa je prav Simona Dimic tisto ime, ki smo ga glede oseb z velikim vplivom na Pahorjeve odločitve največkrat slišali. S sedanjim premierjem sta postala bližnja sodelavca že pred osmimi leti, ko je postal predsednik državnega zbora, Simona Dimic pa je bila takrat zaposlena na državnem protokolu. Od tam  je bila razporejena za njegovo sodelavko, leta 2004, ko je bil izvoljen za poslanca Evropskega parlamenta, pa je postala njegova asistentka v Ljubljani  (menda z »evropsko« plačo). Vsa ta leta je veljala za njegovo desno roko, ob strani mu je stala že pri marsikateri nevšečnosti. Tako sta na začetku leta 2005 srečno preživela nesrečo, ko sta se vozila v službenem avtomobilu na primorski avtocesti in se je zaradi napake na motorju pri dekanskem predoru vozilo vžgalo. Po lanskoletni zmagi socialnih demokratov na volitvah, ki je Pahorju prinesla mesto predsednika vlade, je bilo pravzaprav samoumevno, da bo prav njo imenoval za vodjo svojega kabineta. Kot smo izvedeli, je v vsakem pogledu alfa in omega premierjevih sodelavcev in celo njegovih pomembnih odločitev. Tudi kadrovskih. Pri nekaterih članih kabineta, celo državnih sekretarjih, naj bi to že sprožalo nejevoljo, saj menda »Pahor posluša samo njo«.
O tako vplivni osebi pri državnem vrhu je sorazmerno malo znanega. 39-letnica je končala srednjo naravoslovno šolo v Ljubljani, bolj znano kot slovito bežigrajsko gimnazijo. Nato se je vpisala na fakulteto za kemijo, kjer je 1993. diplomirala, kasneje je po izobraževanju na mednarodni šoli za hotelirski menedžment na Dunaju postala generalna menedžerka, leta 2000 pa je diplomirala na portoroški fakulteti za turizem. Predlani je magistrirala pri mentorju Ernestu Petriču na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju ter s tem po stopnji izobrazbe presegla celo svojega šefa. Zanimivo, da je bil kakšnih 20 let prej Petrič tudi mentor  pri diplomski nalogi Pahorja. Od 1996. do 2004, je bila namestnica šefinje državnega protokola, od koder je bila v letu 2001 razporejena za Pahorjevo sodelavko, ko je bil Pahor izvoljen za predsednika državnega zbora. Po njegovi izvolitvi za poslanca Evropskega parlamenta 2004. je bila njegova svetovalka.

VEČ V TISKANI IZDAJI