Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaslišanje "ranljive" Alenke Bratušek

Deli na:
Zaslišanje "ranljive" Alenke Bratušek

Prvi odzivi evropskih poslancev po zaslišanju kandidatke za podpredsednico za energetsko unijo Alenke Bratušek so zelo kritični, češ da so bili odgovori preveč splošni. Prve ocene iz pristojnih odborov se pričakujejo okoli 22. ure. Precej je bilo vprašanj v povezavi z njeno kandidaturo in tudi nekaj očitkov zaradi prepevanja komunističnih pesmi.

Evropski mediji so pred zaslišanjem izpostavljali pomisleke glede kandidatke Bratuškove.

Bruseljski tednik European Voice je opozoril zlasti na problematičnost njene samokandidature, pa na težave Bratuškove s protikorupcijsko komisijo, ki se jim Bratuškova izmika z različnimi manevri – od nedvigovanja pošte, do tega, da je za obrambo najela znano odvetniško pisarno Čeferin. Bratuškova je po mnenju European Voica "ranljiva", ker ni članica "velike koalicije" v Evropskem parlamentu.

Njeno slabo znanje angleščine in pomanjkanje izkušenj za tako odgovoren resor sta še dva od pomislekov, o katerih je pisal tednik.

Agencija Agence Europe je pisala, da bo energetska unija izjemen izziv za Bratuškovo. Imela bo zelo simbolen položaj v času velikih napetosti v odnosih z Rusijo, za katerega nima izkušenj, piše agencija. Ta je prav tako omenila njeno samokandidaturo in posledičen spor z novim predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

"Vse je mogoče"

"Vse je mogoče, kot vselej v politiki," je po zaslišanju dejal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek v odgovoru na vprašanje, kakšen razplet pričakuje.

Predsedujoča odboroma za energijo in za okolje, ki sta zaslišala Bratuškovo, Poljak Buzek in Italijan Giovanni La Via, ki oba prihajata iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), sta bila sicer po zaslišanju zadržana, češ da je treba počakati na sestanke koordinatorjev v odborih.

Koordinatorji, to so vodilni predstavniki političnih skupin v odborih, se bodo sestali v kratkem. Ob 19.30 bo sestanek koordinatorjev odbora za okolje, ob 20.00 koordinatorjev odbora za energijo, od 21.00 do 22.00 pa bo še skupni sestanek koordinatorjev obeh odborov, tako da je prve ocene pričakovati okoli 22. ure.

Koordinatorja iz EPP sta bila sicer že takoj po zaslišanju zelo kritična. Koordinator EPP v odboru za energijo Krišjanis Karinš ocenjuje, da je bil to "presenetljivo šibek nastop kandidatke za odgovoren položaj podpredsednice komisije". "Alenka Bratušek je bila v odgovorih preveč splošna. Ni nas uspela prepričati," je dodal.

Koordinator EPP v odboru za okolje Peter Liese je prav tako kritičen. "Odgovori Alenke Bratušek so bili večino časa nekonkretni", predvsem v primerjavi s kandidatom za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo Miguelom Ariasom Canetejem, je dejal.

Še bolj kritičen je bil po zaslišanju koordinator evropskih socialistov v odboru za okolje in podpredsednik tega odbora Matthias Groote, ki je nastop Bratuškove ocenil kot najslabši na dosedanjih zaslišanjih. "Nastop je bil res slab. Nobene priprave ni bilo. Moram reči, da je to provokacija," je bil oster. Očital ji je na primer, da ni niti enkrat v treh urah omenila ključnega elementa evropske energetske in podnebne politike, trgovanja z izpusti.

Groote je po neuradnih informacijah tudi že napovedal, da Bratuškova ne more prevzeti področja za energetsko unijo in ne more biti podpredsednica. Ni pa izključil možnosti, da postane komisarka.

Kritičen je bil tudi evropski poslanec iz vrst Zelenih Claude Turmes, ki je povedal, da sploh ni navdušen, in ocenil, da tudi večina njegovih kolegov ne. Potrebujemo vodstvo na področju energije in podnebnih sprememb, na tem zaslišanju smo dobili ravno nasprotno, je menil.

Bratuškovi so evropski poslanci že med zaslišanjem očitali, da so njeni odgovori kljub konkretnim vprašanjem medli, preveč splošni in nenatančni. Podobne ocene so že med ustnim izpitom padale tudi na Twitterju.

Več evropskih poslancev je Bratuškovo na zaslišanju pozvalo k pojasnilom očitkov v povezavi z njeno kandidaturo, ki jih je odločno zavrnila, češ da je velika legalistka in da vselej spoštuje zakone. Nikoli nisem bila v navzkrižju z zakonom, največ, kar sem kdaj dobila, je bila kazen zaradi parkiranja in prehitre vožnje, je dejala.

Daleč od tega je, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršne koli znake korupcije, to je ugotovila tudi komisija za preprečevanje korupcije, je zatrdila.

Nekaj poslancev, predvsem iz vrst EPP, je Bratuškovi očitalo prepevanje komunističnih pesmi, na primer evropska poslanka iz Hrvaške Dubravka Šuica iz vrst HDZ.

Bratuškova je pojasnila, da je posnetek nastal ob obeležitvi državnega praznika dneva osvobodilne fronte in da je pesem, ki jo je prepevala, antifašistična. Tudi Evropa temelji na podobnih vrednotah, tako da se mi zdi, da se mi ni treba zaradi tega prav nič opravičevati, je dejala in dodala, da sama nikoli ni bila članica nobene komunistične stranke.

Več evropskih poslancev je Bratuškovi očitalo tudi to, da je kot premierka zavrnila finančno pomoč evropskih partnerjev. Na to temo je bilo celo prvo vprašanje, ki ga je dobila od Karinša. V odgovorih je poudarila: "Nismo zavrnili pomoči, preprosto smo znali sami rešiti svoje težave in na to sem še danes zelo ponosna." Ob tem je izpostavila, da je bilo to bolje tudi za Evropo in da je bilo s primerom Slovenije konec padanja domin.

Bratuškova je sicer v nastopu med drugim opozorila, da EU po plinski krizi leta 2009 ni storila dovolj za zagotovitev varne oskrbe z energijo, ter v kratkem napovedala krizni načrt na tem področju. Izpostavljala je tudi potrebo po izboljšanju energetske učinkovitosti in energetske infrastrukture ter se zavzela za ambiciozne podnebne in energetske cilje v sodelovanju s ključnimi partnerji, kot sta ZDA in Kitajska.

Večkrat je izpostavila, da ima kot bivša premierka v enem najtežjih obdobij za Slovenijo zagotovo dobre vodstvene izkušnje za podpredsedniški položaj, ki bo terjal veliko sposobnosti za usklajevanje in sklepanje kompromisov.

Evropski poslanci iz Slovenije so po zaslišanju opozorili, da je kandidatka premalo konkretno odgovarjala na vprašanja evropskih poslancev. Franc Bogovič (EPP/SLS) na primer pričakuje, da bodo evropski poslanci Bratuškovo zavrnili.

Analitičarka iz bruseljskega think tanka European Policy Centre Annika Hedberg pa je za STA ocenila, da so bili evropski poslanci do Bratuškove na zaslišanju pričakovano zelo strogi že od samega začetka, kar je posledica političnih bitk med skupinami. A kritika, da je bila Bratuškova danes neprepričljiva in se je preveč ponavljala, je tudi upravičena, je menila.