pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Besni Jakič slovensko politiko obtožil rušenja Bratuškove

Deli na:
Besni Jakič slovensko politiko obtožil rušenja Bratuškove

Foto: Bobo

Odločitev o zavrnitvi kandidature Alenke Bratušek za podpredsednico Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, je v Evropskem parlamentu padla že pred zaslišanjem, je za POP TV dejal tesen sodelavec Bratuškove Roman Jakič. Zatrdil, je da je bilo politično lobiranje znotraj parlamenta izredno močno, za njim pa so stali konkretni posamezniki.

Jakič je za zavrnitev Bratuškove s strani pristojnih odborov Evropskega parlamenta okrivil tudi slovenske akterje. "Bratuškovo so najprej zrušili tukaj v domovini. Kar nekaj politikov na levici in desnici se je trudilo, da do takega glasovanja pride. Tudi nekateri mediji so pri tem nalivali olje na ogenj in potem merili, kako visok je plamen," je zatrdil Jakič.

"Na žalost v Sloveniji nismo razumeli, da bi lahko kot država bili ponosni, da dobimo eno najvišjih pozicij v komisiji," je obžaloval Jakič.

Po njegovem pa je v Bruslju sodba o Bratuškovi padla že pred zaslišanjem v Evropskem parlamentu. "Politične stranke so se na sodbo pripravljale že prej. Lobiranja znotraj Evropske ljudske stranke in socialistov so bila izredno močna. Tudi Zeleni so posegli v to zgodbo," je Jakič povedal za POP TV.

Ob tem je zatrdil, da so za temi lobiranji verjetno stali konkretni kandidati, ki se vidijo kot možni nasledniki Bratuškove na kandidatni listi. Pri tem je izpostavil evropsko poslanko Tanjo Fajon in dosedanjega evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika.

Jakič pa je branil tudi nastop Bratuškove pred pristojnima odboroma. "Posvetoval sem se s strokovnjaki s področja energetike, ki so bili vsi enotnega mnenja, da Bratuškova večjih napak ni naredila," je zatrdil.

Glede kritik, da je slabo, presplošno in ponavljajoče odgovarjala, je dejal, da če dobiš 15 istih vprašanj, tudi 15-krat isto odgovoriš. "Ker če bi različno odgovorila, bi bilo narobe," je povedal.

Jakič pa je še opozoril, da je bilo Bratuškovi pred zaslišanjem glede na to, da "prihaja v dva odbora, ki imata ponavadi diametralno nasprotna stališča", svetovano, naj govori bolj splošno. Jakič je nastop Bratuškove ocenil kot zadovoljiv in primerljiv z drugimi kandidati.

Na vprašanje, zakaj Bratuškova ne odstopi od kandidature, pa je Jakič dejal, da je to stvar dogovora med Junckerjem in Bratuškovo.

Člani pristojnih odborov za energijo in okolje Evropskega parlamenta so včeraj s 112 glasovi proti in 13 za izglasovali negativno oceno Bratuškovi.