Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi zapore v Italiji na slovenskih cestah ustavljenih okoli 1800 tovornih vozil

Deli na:
Zaradi zapore v Italiji na slovenskih cestah ustavljenih okoli 1800 tovornih vozil

Foto: arhiv Reporterja

Družba za avtoceste v RS (Dars) in slovenska policija sta danes zaradi močnega sneženja v Italiji zaustavila okoli 1800 tovornih vozil, namenjenih proti tej državi. Zapora naj bi predvidoma trajala do torka popoldne, Dars pa bo zaustavljenim voznikom na počivališčih in odstavnih pasovih zagotovil okrepčilo, so za STA dejali na Darsu.

Že ponoči so zaradi močnega sneženja v Italiji začeli izločati tovorna vozila nad 7,5 tone, ki so namenjena v našo zahodno sosedo. Trenutno je zaustavljenih okoli 1800 tovornih vozil, številka pa naj se po navedbah Darsa ne bi povečala, saj tovorna vozila zaustavljajo tudi Avstrijci, Madžari, Hrvati in Italijani. Pri nas je sicer še vedno dovoljeno potovanje domačim tovornim vozilom s ciljem v Sloveniji.

Na pobudo Darsa je danes v nadzornem centru za upravljanje, nadziranje in vodenje prometa v Dragomlju potekal krizni sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Darsa, policije, ministrstva za infrastrukturo in prostor ter drugi. Po dogovoru bo Dars z lastnimi sredstvi nabavil malico in napitke, ki jih bodo v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje dostavili vsem avtocestnim bazam ob avtocestnem križu, od tam pa bodo po odstavnih pasovih in počivališčih okrepčila razdeljevali voznikom, so še povedali za STA.


Na Darsu pričakujejo, da bo glede na napovedi o obilnem sneženju zapora za tovorna vozila preklicana enkrat v torek popoldne oziroma ko bodo to dovoljevale vremenske razmere doma in v sosednjih državah.

Po Sloveniji se bodo snežne padavine okrepile v noči na torek, glavnina snega pa bo zapadla v torek zjutraj. Do torka zvečer, ko se bodo padavine umirile, bo v višjih legah severne Primorske, na Notranjskem, Kočevskem in Postojnskem zapadlo od 25 do 50 centimetrov snega, drugod po Sloveniji pa od 15 do 25 centimetrov, so povedali na Agenciji RS za okolje (Arso). Na Primorskem in Notranjskem bo ponoči pihala burja, ki bo gradila snežne zamete. Arso je za Primorsko izdal opozorilo za povišano plimovanje morja.

Zaradi napovedi obilnih snežnih padavin in povečane teže snega na drevesih se bo povečala verjetnost odloma vej ali delov dreves ter velikih grmovnic, so opozorili na Mestni občini Maribor. Ljudem zato priporočajo dodatno previdnost pri gibanju ter zadrževanju pod drevesi in grmovnicami, prav tako pa tudi pri parkiranju pod krošnjami dreves.