sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi ustavitve tovornega prometa Slovenskim železnicam grozijo odškodninske tožbe

Deli na:
Zaradi ustavitve tovornega prometa Slovenskim železnicam grozijo odškodninske tožbe

Foto: Bobo

Slovenske železnice (SŽ) so v petek ob 19. uri do preklica na vseh mejnih postajah ustavile sprejemanje tovornih vlakov iz sosednjih držav. SŽ so izredni ukrep sprejele z obrazložitvijo, da so tiri zatrpani, je poročal časnik Primorske novice. Promet je včeraj ponovno stekel.

V SŽ za pojasnila zaenkrat niso dosegljivi. Direktor SŽ Dušan Mes je za časnik Finance povedal, da ukrep omejitve dotoka tovora uvedejo največ petkrat do desetkrat na leto, ker bi sicer dodatni vlaki poslabšali pretočnost prog. "Čez noč smo zvozili 63 vlakov in zdaj promet poteka normalno," je dejal Mes.

V Luki Koper so včeraj za STA povedali, da so v petek zvečer od SŽ dobili obvestilo, da se zaradi zasedenosti tirov do nadaljnjega zaustavi sprejem vseh tovorih vlakov v Slovenijo. "V tem mesecu je to že drugi tak ukrep. Sicer pa se težave na slovenskem železniškem omrežju stopnjujejo že vse od novembra lani. Za delo v pristanišču to v prvi vrsti pomeni velike zamude, v zadnjem času pa tudi težave z dostavo vagonov," so povedali v Luki.

Poleg dodatnih stroškov, ki nastajajo zaradi načrtovanja dela, jih najbolj skrbijo odzivi strank, saj so nekatere del tovora že preusmerile na druga pristanišča oziroma grozijo s tem ukrepom. "V četrtek so na primer avstrijske železnice, Rail Cargo Operator, svojim strankam poslale obvestilo, da prihaja do velikih zamud pri prevozu tovora iz Luke Koper, kar bi lahko imelo dolgoročne komercialne posledice," so opozorili v Luki Koper.

Iz Luke Koper so popoldne dodatno sporočili, da se je čez dan stanje nekoliko izboljšalo in je bila dostavljena večina od 400 vagonov, ki bi morali priti že v jutranji izmeni. Poleg tega so se predstavniki Luke Koper in SŽ dopoldne na koprski tovorni postaji srečali na operativnem sestanku in se dogovorili za ukrepe, ki naj bi odpravili problematiko nedostavljenih vagonov.

Stranke, ki jim blago stoji na vlakih, namesto da bi bilo dostavljeno prevzemnikom, po pisanju Primorskih novic SŽ grozijo z odškodninskimi zahtevki.

Glavna težava je po pisanju Primorskih novic najbolj obremenjen odsek v državi - enotirna proga iz pristanišča do Divače. Težave bi se lahko še kopičile. Poleg izredne zapore je za ponedeljek že tako napovedana večurna zapora zaradi nujnih vzdrževalnih del na progi Koper-Divača, 6. februarja pa je načrtovana 48-urna zapora zaradi obsežne obnove na enem od odsekov te proge.