dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi tatarskega bifteka med martinovanjem hospitaliziranih 11 ljudi?

Deli na:
Zaradi tatarskega bifteka med martinovanjem hospitaliziranih 11 ljudi?

Tatarski biftek - Foto: Dreamstime

Pri povečanem številu primerov salmoneloze v zadnjih dneh, pretežno na območju Murske Sobote, Raven na Koroškem in Celja, je najresnejši vir okužbe na podlagi dosedanjih analiz uživanje tatarskega biftka v času martinovanja. Ni pa po besedah pristojnih povezava še povsem potrjena. Tatarski biftek je bil sicer že odpoklican iz prodaje.

Sanja Vuzem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v današnji izjavi za medije spomnila, da so bile regijske epidemiološke službe v začetku tedna obveščene o kopičenju primerov salmonelioz v lokalnih bolnišnicah, zaradi katerih je bila v precej primerih potrebna tudi hospitalizacija. Najprej je do prijav prišlo v Murski Soboti, pozneje še na območju regijskih služb zavoda na Ravnah na Koroškem in v Celju.

Do danes so našteli 19 okužb, ob omenjenih regijah sta danes prispeli še dve prijavi iz ljubljanske regije. Hospitaliziranih je bilo 11 bolnikov, ostali so bili obravnavali ambulantno ali v dnevnih bolnišnicah. Večina je bila že odpuščena, le še dve osebi naj bi bili v bolnišnici.

Ker so se primeri nenadoma pojavili v več regijah, so na NIJZ vzpostavili širše poizvedovanje. To je po besedah Vuzmove pokazalo, da primeri večinoma niso povezani med seboj sorodstveno ali prek skupnih dogodkov. S tem je bil nakazan skupni izvor okužbe, ki je bil širše dostopen.

Pri večini primerov je izstopala verjetnost uživanja tatarskega biftka v vikendu martinovanja. Ker pa so enak biftek jedle tudi druge osebe v krogih obolelih, a niso zbolele ali razvoj dogodkov pri njih ni zahteval zdravstvene oskrbe, so na NIJZ naročili še podrobnejšo mikrobiološko analizo genetskega zapisa pri obolelih.

Epidemiologi so na podlagi ugotovitev v ponedeljek obvestili tudi kolege z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan je povedal, da so obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca in prišli do proizvajalca, pri katerem je bila ugotovljena prisotnost salmonele. Uvedli so inšpekcijski nadzor, ki poteka še danes.Nadja Škrk z uprave ga je dopolnila, da so opravili pregled higienskih postopkov, sledljivosti in varnosti ter zdravstvenega stanja zaposlenih. Te so poslali na zdravniški pregled. Vzeli so pet vzorcev živil, ugotovitve analiz pa še čakajo. Poreklo mesa je po besedah Škrkove špansko.

Trgovec Lidl je v torek iz prodaje nato že odpoklical tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, a Podpečan je poudaril, da v tej fazi še ne morejo 100-odstotno potrditi neposredne povezave med primeri, ki jih obravnava NIJZ, ter s tem primerom ugotovljene salmonele.

Škrkova je povedala, da so v Mesninah Štajerske prek Lidla prejeli prijavo stranke o črevesnih težavah, zato so sami poslal vzorce tatarskega bifteka v analizo. Uradni izid so dobili včeraj, danes pa so potrdili, da gre za salmonello enteritidis. Molekularne analize bodo zdaj pokazale, ali je bila ta prisotna tudi pri obolelih.

V okviru letnega programa vzorčenja so medtem na upravi letos vzorčili tudi vzorce svežih rac. Prejeli so rezultate 12 vzorcev, v enem je bila potrjena salmonela typhimurium, v dveh pa salmonella enteritidis. Zdaj bodo z molekularnimi analizami poskušali ugotoviti, če morda obstaja povezava pacientov tudi z racami.

Z bakterijami salmonele je sicer po pojasnilih Vuzmove najpogosteje okuženo surovo meso. Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok ali z neposrednim stikom z okuženimi živalmi. Pred prihajajočimi prazniki je porabnike pozvala, naj s hrano ravnajo varno in skrbno, preprečujemo navzkrižno okužbo v kuhinji ob pripravi hrane in skrbijo za ustrezno higieno.