Revija Reporter
Slovenija

Kaj se dogaja? Sumljive pošiljke s prahom prejeli tudi Eugenija Carl, Svetlana Slapšak in Jerko Čehovin

STA

8. jun. 2018 10:06 Osveženo: 15:34 / 08. 6. 2018

Deli na:

Sumljive pošiljke z belim prahom danes niso prejeli le v DZ, ampak tudi nekateri znani Slovenci. Prah po pošti sta dobila tudi znana kritičarka, znanstvenica in antropologinja Svetlana Slapšak ter nekdanji poslanec Jerko Čehovin. Zgodaj popoldne je podobno pošiljko prejela še novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl.

Slapšakova je fotografijo kuverte, skupaj s sporočilom in belim prahom objavila na svojem Facebook profilu.

Sumljivi pošiljki z belim prahom, ki sta jih danes prejela DZ in antropologinja Svetlana Slapšak, na podlagi prvih analiz nista nevarni za zdravje in življenje ljudi, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti z zbiranjem obvestil o obeh dogodkih sicer nadaljujejo.

V DZ so sumljivo pošiljko z belim prahom prejeli zjutraj, odprl pa jo je uslužbenec v vložišču, kjer obdelujejo vhodno pošto. Na kraj so prispeli gasilci in policisti in ga zavarovali, eno osebo pa so zadržali v karanteni. Zaradi dogodka je bil nekaj časa za promet zaprt en pas Šubičeve ulice.

Čehovin pa je za STA potrdil, da je v posebni sobi v karanteni na policijski postaji v Postojni, kjer so pristojni prevzeli sumljivo pošiljko in jo odnesli na analizo veterinarski upravi.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da postojnska policijska postaja, kamor je Čehovin prinesel pošiljko s prahom, kljub temu normalno deluje. Trenutno so na delu bombni tehniki Specialne enote policije in gasilci.

Zgodaj popoldne so na koprski policijski upravi prejeli obvestilo o še eni sumljivi pošiljki, ki jo je prejela novinarka ene od medijskih hiš v Kopru. Gre za novinarko TV Slovenija Eugenijo Carl, ki je to prav tako potrdila na svojem Facebook profilu. Kot so še navedli koprski policisti, je prostor s pošiljko zapečaten, v karanteni pa so tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko.

Protokol ob takšnih primerih obsega delo več interventnih služb, in sicer policije, gasilske enote in delavcev medicinske ali veterinarske fakultete. Prve aktivnosti policistov so zavarovanje ožjega in širšega območja, po potrebi preusmeritev prometa, evakuacija iz objekta in umik oseb, ki so bile v stiku s snovjo.

Na kraju opravijo še hiter test, s katerim ugotavljajo prisotnost eksplozivnih ali radioaktivnih snovi oziroma drugih nevarnih snovi. Nato snov zavarujejo in pošljejo v analizo.

Dodatne informacije bodo s Policijske uprave Koper posredovali, ko bodo znani rezultati prvih analiz.