Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi Štromajerjevih "umazanih živali" bo še divje: "Gre za šolski primer sovražnega govora," je Tonin opozoril Šarca, Primc pa organizira protest

Deli na:
Zaradi Štromajerjevih "umazanih živali" bo še divje: "Gre za šolski primer sovražnega govora," je Tonin opozoril Šarca, Primc pa organizira protest

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer. - Foto: Bobo

Predsednik NSi Matej Tonin je na premierja Marjana Šarca naslovil pismo, v katerem je opozoril na po njegovem mnenju provokativno objavo državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Jerneja Štromajerja na božični večer. Štromajer se je za objavo prizadetim opravičil, z njim pa se je že pogovoril minister Jernej Pikalo.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Štromajer je na božični večer na Twitterju objavil fotografijo, na kateri je bil angleški citat iz priljubljenega božičnega filma Sam doma: "Vesel božič, ve umazane živali". Objava je močno razburila del javnosti. Kot je zapisal naslednji dan, s citatom iz božične klasike ni želel nikogar žaliti, zato se je vsem, ki jih je s tem morebiti prizadel, opravičil.

Po burnem odzivu na družbenih omrežjih, kjer so številni zahtevali njegov odstop, se je s Štromajerjem pogovoril Pikalo. "Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva," je na Twitterju zapisal minister.


Danes pa je na premierja javno pismo naslovil Tonin, ki meni, da takšna komunikacija Štromajerja na božični večer ne prispeva k povezanosti in razumevanju v naši družbi, kaj šele k strpnosti, spoštovanju in sprejemanju različnosti. "Gre za šolski primer sovražnega govora," meni Tonin.

Kot je zapisal predsednik NSi, so v stranki čakali na Šarčev odziv: "Pričakovali smo ga, tako kot ste se odzvali v primeru ukradenega sendviča, neprimerne elektronske komunikacije in kadrovskih pritiskov na vodstva javnih podjetji." Predsednika vlade Tonin zato sprašuje, kako to, da Štromajer še vedno uživa njegovo zaupanje in zakaj je v tem primeru "odstopil od moralnih in etičnih kriterijev", ki jih je postavil v omenjenih primerih.

Po spletu je zaokrožila tudi peticija za odstop državnega sekretarja, pod katero se v imenu koordinacijskega odbora podpisujeta Metka Zevnik in Aleš Primc in v kateri napovedujejo tudi podporo protestom, ki naj bi se začeli 15. januarja, če vlada ne odstavi Štromajerja.