vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Zaradi plazu v Stopcah pri Laškem za več kot tri milijone evrov škode

Deli na:
Zaradi plazu v Stopcah pri Laškem za več kot tri milijone evrov škode

Dela na plazu - Foto: Občina Laško

Laška občina je popisala škodo, ki jo je povzročil novembra lani sproženi plaz v naselju Stopce. Ocenjena škoda znaša 3,8 milijona evrov, največ pa je je nastalo na cestah, in sicer za 3,6 milijona evrov, so za STA povedali na občini. Na kmetijskih in gozdnih površinah ter stavbah pa je plaz povzročil za skoraj 163.000 evrov škode.

Po navedbah občine so naročili kompletne geološke raziskave območja plazu in geodetski posnetek prizadetega območja, trboveljsko podjetje Ozzing za inženiring in geodezijo pa redno spremlja aktivnosti oz. spremembe na plazu.

Izvajalci Komunale Laško po dogovoru z geologom redno čistijo odvodne kanale z območja plazu, prav tako je komunalno podjetje vzpostavilo sistem vodooskrbe na prizadetem območju, tako da krajani Stopc niso bili niti en dan brez vode.

"Narejena sta tudi nov vodohran in cevovod do spodaj ležečega naselja, ki se nahaja izven območja plazu," še navajajo na laški občini.

Ob decembrskem ogledu plazu so predstavniki okoljskega ministrstva ocenili, da bodo za pripravo projektne dokumentacije za sanacijo plazu potrebovali približno pol leta.

Po podatkih laške občine plaz meri 600 metrov krat 120 metrov. Poškodbe, ki jih je povzročil, so vidne na javnem vodovodnem rezervoarju, omrežju, na dostopni cesti do rezervoarja vode in na novo preplaščeni javni poti Lahomno-Stopce-Vrh nad Laškim.

Plaz je prizadel tudi okoli sedem hektarjev gozdnih površin ter tri hektarje travnatih površin.

Loading...