Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi neurja v Šentilju sedem milijonov evrov škode

Deli na:
Zaradi neurja v Šentilju sedem milijonov evrov škode

Vojaki rešujejo hišo s svojimi rokami, saj je za mehanizacijo teren nedostopen. - Foto: revija Jana

Šentiljski občinski svet je na izredni seji v torek zvečer soglašal s predlogom, da se iz občinskega proračuna nameni skupno 20.000 evrov družinam, ki so se zaradi deževja prejšnji teden morale izseliti iz svojih domov. Razmere so sicer še vedno negotove. Celotno škodo po besedah župana Štefana Žvaba ocenjujejo že na okoli sedem milijonov evrov.

Župan je za STA danes pojasnil, da nameravajo odobrenih 20.000 evrov iz občinskega proračuna nameniti za opremljanje novih domov za izseljene družine. "Če bo potrebno, jim bomo nekaj sredstev dali tudi v denarju," je dejal.

Občina je obenem podala vlogo na državni ravni za odobritev intervencijskih sredstev, s katerimi bi bili občini povrnjeni stroški za dosedanja nujna posredovanja po poplavah in plazovih. Ta znesek po besedah Žvaba ocenjujejo na nekaj več kot 200.000 evrov.

Razmere v tej občini so sicer še vedno nestanovitne. "Plazovi se še niso umirili, zemljina še vedno drsi, ostaja razmočena, zato smo še vedno zaskrbljeni in v akciji," je povedal župan.

V zadnjih dneh so našteli skupno 122 zemeljskih plazov ob cestah in objektih, od tega je okoli 80 večjega obsega, ter še okoli 300 plazov na kmetijskih zemljiščih.



V bivalnih kontejnerjih je še vedno nastanjenih pet družin, od tega se dve ali tri najverjetneje ne bodo mogle nikoli vrniti v svoje domove. "Danes smo jim pokazali dve stanovanji, ki ju bomo najeli s ciljem dolgoročne rešitve zanje. Ker te bivalne enote so bolj ali manj primerne le za spanje," je pojasnil župan.

Severovzhod Slovenije je v torek zajelo novo neurje. V Šentilju je prav tako deževalo, a večjih posledic tokrat ni pustilo.

Tokrat je bilo najbolj prizadeto območje Maribora in okolice. Tam je Uprava RS za zaščito in reševanje do danes zjutraj zabeležila 103 dogodke. V 56 primerih je meteorna voda zalivala kleti stanovanjskih in drugih objektov ter zaradi zamašenih odvodnih kanalov poplavila nekaj površin na prostem. Sprožilo se je 20 zemeljskih plazov, od tega jih 14 ogroža objekte in šest cesto in drugo infrastrukturo. Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo nekaj dreves, odkrilo je tudi ostrešje stanovanjskega objekta.

V krajevnih skupnostih Kamnica in Bresternica - Gaj je uničenih več cest. Po prvih ocenah župana Saše Arsenoviča je škoda zelo velika, podrobnejše informacije pa bo podal po ogledu prizadetih predelov danes popoldne.