Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani bo vladal Janković z Golobom, v Mariboru pa gresta skupaj Arsenovič in Kangler

Deli na:
V Ljubljani bo vladal Janković z Golobom, v Mariboru pa gresta skupaj Arsenovič in Kangler

Zoranu Jankoviću je podporo obljubil premier Robert Golob, toda v Gibanju Svoboda želijo koalicijo po volitvah. - Foto: Primož Lavre

Na lokalnih volitvah bomo izbrali 212 županov in občinskih oziroma mestnih svetov. Za županske položaje se poteguje skupno 618 kandidatov, za člane občinskih in mestnih svetov pa kar 18.671 kandidatov.

Na nedeljskih lokalnih volitvah bo največ pozornosti usmerjene v volitve v mestnih občinah. V prestolnici je glavni favorit župan Zoran Janković skoraj brez resne konkurence, čeprav ima osem protikandidatov, med bolj znanimi so poslanka Levice Nataša Sukič, predsednik stranke Gibanje za otroke in družine Aleš Primc in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant (SLS). Gibanje Svoboda in SD nimata svojega županskega kandidata in računata na povolilno koalicijo z Jankovićem; pred volitvami ga nista podprli. SDS v boj pošilja javnosti manj znanega ekonomista Igorja Horvata, ki je vodil njeno svetniško skupino.

V Mariboru je še vse odprto, saj ima sedanji župan Saša Arsenovič med 14 protikandidati kar dva resna izzivalca, prvaka Nove ljudske stranke in bivšega župana Franca Kanglerja in direktorja mariborskega Kliničnega centra Vojka Flisa (Gibanje Svoboda), medtem ko imajo Dejan Kaloh (SDS), Boštjan Klun (SD) in Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičnost in razvoj) manj možnosti. Neuradno je slišati, da sta Kangler in Arsenovič že dogovorjena za koalicijo in medsebojno podporo v drugem krogu, dobro sodelujeta iz časa zadnje Janševe vlade, saj je Arsenovič v stranki Konkretno Zdravka Počivalška, ki je na državnozborskih volitvah skupaj s Kanglerjevo stranko sodelovala na listi Povežimo Slovenijo.

Foto: STA - Franc Kangler in Saša Arsenovič sta bila pred štirimi leti tekmeca v drugem krogu, danes sta politična zaveznika in se bosta medsebojno podprla v drugem krogu.

Zanimiva bo tudi tekma v Kopru, kjer sedanjega župana Aleša Bržana (s podporo Gibanja Svoboda) med drugim izziva prejšnji župan Boris Popovič, ki ga je Bržan pred štirimi leti za las premagal, barve SD zastopa nekdanja poslanka in diplomatka Jadranka Šturm Kocjan. Spodletelo pa je dirigentu in skladatelju Patriku Greblu, ki svoje županske kandidature in liste ni vložil skladno z zakonodajo.

V Kranju se bo z županom Matjažem Rakovcem (SD) med drugim vnovič pomeril prvak Resnice Zoran Stevanović, spet nastopa tudi Igor Velov, ki je bil leta 2019 razrešen kot direktor Agencije za varstvo prometa, potem ko je v čudnih okoliščinah razbil službeni avtomobil. V Novi Gorici, od koder prihaja premier Robert Golob, proti županu Klemenu Miklaviču Gibanje Svoboda nastopa s Samom Turelom, ki je le eden od njegovih petih protikandidatov. V Novem mestu ima župan Gregor Macedoni edinega tekmeca Srečka Vovka (SD), ki pa je skoraj brez možnosti.

V Celju ostaja favorit sedanji župan Bojan Šrot, čeprav ima štiri tekmece, podpira pa ga vsa desnica. Tudi velenjski župan Peter Dermol (SD) nima resne konkurence, med njegovimi izzivalci je tudi nekdanji direktor rudnika Milan Medved, ki ga podpira SLS, SDS pa zaradi nizke slabe javne podpore izbiro prepušča volivcem. SD ima svojo županjo tudi na Ptuju, Nuško Gajšek, med njenimi izzivalci so tudi nekdanji prvak Zelenih Andrej Čuš, nekdanji poslanec Levice Boštjan Koražija in nekdanja predsedniška kandidatka SLS Suzana Lara Krause.

V Slovenj Gradcu je sedanji župan Tilen Klugler brez tekmeca. Novega župana pa bodo dobili v Murski Soboti in Krškem, saj dosedanja župana ne nastopata. Soboški župan Aleksander Jevšek je postal minister za kohezijo v Golobovi vladi, za njegovega naslednika tekmujejo štirje kandidati, za župana Krškega pa šest, med njimi tudi nekdanji poslanec SNS Dušan Šiško.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24