evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi nesposobnosti v državni upravi skoraj ne odpuščajo

Deli na:
Zaradi nesposobnosti v državni upravi skoraj ne odpuščajo

Foto: Bobo

Zakaj se vlada toliko sklicuje na suverenost države? S prihodom trojke bi gotovo ne bilo več toliko previdne uvidevnosti do predimenzioniranega javnega sektorja oziroma javnih uslužbencev. Za več kot deset odstotkov bi bil lahko »porezan« proračun, namenjen obveznostim do zdravstva, pokojninam in socialnim transferjem.

Kot smo že opozorili, se lahko odpušča že zdaj, na kar se je skliceval tudi minister za notranje zadeve. Proti temu nimajo nič tudi v sindikatih javnega sektorja. »Treba je odpovedovati pogodbe o zaposlitvi tistim, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov, torej nesposobnim,« je poslancem, še preden je prisegel v državnem zboru, govoril Gregor Virant.

Koliko odpovedi o zaposlitvi je bilo torej v času vlade Alenke Bratušek izdanih nesposobnim uslužbencem, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov? Iz podatkov, ki smo jo prejeli z ministrstva oziroma iz centralne kadrovske evidence, je razvidno, da bi bilo teh lahko 32. Med 20. marcem in 1. oktobrom je bilo toliko odpovedi pogodb s strani delodajalca, vendar natančnejši razlog za odpovedi ni določen.

Precej več (137) je pisnih sporazumov o razveljavitvi pogodbe. Tudi v tej skupini bi lahko dejanski razlog bil v nedoseganju pričakovanih delovnih rezultatov. Kakorkoli, delodajalec je pogodbo odpovedal 32 državnim uslužbencem. Število kaže na to, da se ta instrument odpuščanja le poredko uporablja.

Število prenehanj delovnega razmerja v organih državne uprave od 20. 3. do 1. 10. 2013 (Vir podatkov: CKEDU):