severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Zalar kot pravosodni IN notranji minister - kako pa to izgleda?

Deli na:

Odločitev, da pravosodni minister Aleš Zalar začasno prevzame tudi vodenje notranjega ministrstva, se tako nekdanjemu ustavnemu sodniku Lojzetu Udetu kot nekdanjemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu ne zdi najbolj primerna. Oba tudi opozarjata na videz, ki se s tovrstnim vodenjem institucij ustvarja v javnosti.

Odločitev, da pravosodni minister Aleš Zalar začasno prevzame tudi vodenje notranjega ministrstva, se tako nekdanjemu ustavnemu sodniku Lojzetu Udetu kot nekdanjemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu ne zdi najbolj primerna. Oba tudi opozarjata na videz, ki se s tovrstnim vodenjem institucij ustvarja v javnosti.

Po Šturmovih besedah vsekakor ne gre ni odločitev, ki bi jo lahko pozdravili, saj je takšnemu skupnemu vodenju "mogoče napeti celo vrsto utemeljenih očitkov". Opozoril je namreč, da je minister za pravosodje nenazadnje tisti, ki ima, predvsem po noveli zakona o državnem tožilstvu, precejšnje kompetence na področju tožilstva, po drugi strani pa notranji minister sodeluje s policijo. "Ista oseba se tukaj znajde v dveh različnih vlogah na dveh različnih bregovih, kar pa enostavno ne gre skupaj," je dejal.

Ude pa je sicer opozoril, da minister za pravosodje nima nobenega vpliva na sojenje v konkretnih zadevah, zato taka združitev funkcije v eni osebni ne bi smela biti moteča. A kljub temu se mu tako ravnanje ne zdi najprimernejše, sploh v sedanjih zaostrenih razmerah. Kot dejal, se lahko vsak tožilec ali sodnik, ki sodeluje v kakšnem pomembnem procesu, znajde kot obtožen na podlag ovadbe tistih, ki so sicer v kazenskih postopkih, "kar je pri nas postal problem".

Zalar bo sicer ministrstvo vodil zelo kratek čas. A kot je Zalar dejal za STA, se lahko to obdobje podaljša na tri mesece, če novi ministri ne bodo potrjeni. Vendar po Šturmovem mnenju ne bi smelo priti do te "simbioze med ministrstvoma" niti za en dan. Šturmu bi se tako bolj primerno zdelo, da bi predsednik vlade Borut Pahor tudi za začasno vodenje notranjega ministrstva poiskal drugega kandidata.


S takim početjem se namreč poruši tako integriteta nosilca funkcije pravosodnega ministra kot integriteta nosilca funkcije notranjega ministra, tudi v javnosti, je opozoril Šturm. Pri nosilcih takih funkcij ne sme obstajati nikakršen dvom, poudarja Šturm, saj je v nasprotnem primeru to slabo za avtoriteto institucij in delovanje pravne države. "Tukaj je namreč potrebno tudi ohranjati videz nepristranskosti institucij," je izpostavil.

Tudi Ude je pojasnil, da lahko pride v takih primerih do slabega vtisa pri ljudeh, zato morajo biti zadeve take, da kažejo na jasnost stališč. "Zato je treba zagotoviti, da bodo ljudje zaupali v ločitev funkcije pregona in sojenja," je dodal.

Za komentar na odločitev, da Zalar začasno vodi oba resorja, smo se obrnili tudi na Generalno policijsko upravo. Pojasnili so, da svoje naloge nemoteno opravljajo v skladu z zakonskimi pooblastili, ne glede na to, kdo bo prevzel notranje ministrstvo in za koliko časa.