Revija Reporter
Slovenija

Zakon o dolgotrajni oskrbi pred poslanci, že ta teden pa pričakovani veto DS

STA

17. jul. 2023 6:43 Osveženo: 6:58 / 17. 7. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

DZ/Matija Sušnik

Poslanci so uradno sicer že začeli parlamentarne počitnice, vendar bodo danes po pričakovanjih končali izredno sejo, ki so jo začeli v četrtek. Čaka jih obravnava treh zakonskih predlogov po nujnem postopku, in sicer predlogov zakona o dolgotrajni oskrbi, interventnega zakona glede javnega naročanja zdravil in novele zakona o socialnem varstvu.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se bo začel uporabljati 1. januarja 2024, postopno kot pravice prinaša oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu in e-oskrbo, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek.

Za financiranje zakona bo treba po oceni ministrstva za solidarno prihodnost zagotoviti 960 milijonov evrov letno. Od tega bo državni proračun prispeval 190 milijonov evrov, preostali znesek pa bodo od 1. julija 2025 pridobili z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka od bruto plač, ki ga bodo plačali delodajalci in delojemalci, oziroma od neto pokojnin. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov.

Opozicija nasprotuje predlogu zlasti zato, ker predlagana prispevna stopnja ni usklajena s socialnimi partnerji. Pričakovati pa je tudi, da bo DS v tem tednu vložil veto.

Predlog novele zakona o socialnem varstvu med drugim predvideva kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva, predlog interventnega zakona glede javnega naročanja zdravil pa bi za javne lekarniške zavode začasno odpravil problematiko hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja.