Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS poziva koalicijo k podpori predloga zakona o brezplačni prehrani v šolah

Deli na:
SDS poziva koalicijo k podpori predloga zakona o brezplačni prehrani v šolah

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V SDS pozivajo koalicijske poslance, naj podprejo njihov predlog zakona o brezplačni prehrani v šolah. Menijo sicer, da koalicija predloga ne bo podprla, ker "predlagatelj ni pravi", je v izjavi za medije dejala poslanka SDS Alenka Helbl. Konec avgusta je za enak predlog podpise v okviru kampanje Za otroke gre začel zbirati tudi Inštitut 8. marec.

"Menimo, da si vsi naši otroci zaslužijo dva obroka dnevno, glede na to da so šest do osem ur v šoli, in tudi zato, ker so otroci naše največje bogastvo," je pojasnila Helbl.

V petkovi razpravi na seji DZ se je pokazalo, da koalicija sicer podpira to idejo, a imajo določene pomisleke, med njimi, da je predlog zakona neusklajen, je dejala Helbl. "Tudi glede na to, da pač to vlaga SDS, očitno ta predlog danes pri glasovanju ne bo dobil podpore," je ocenila. Ob tem je spomnila, da ima koalicija to zapisano v koalicijski pogodbi. Poudarila je, da ne gre za politične igrice, ampak za skrb za otroke. "Sploh v tem času, ko imajo starši veliko skrbi zaradi draginje," meni.

V Inštitutu 8. marec so konec avgusta sicer pripravili predloga zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Podpise za vložitev zbirajo v okviru kampanje Za otroke gre.

Helblova meni, da je zbiranje podpisov inštituta "nepotrebno", ker je podoben zakon na mizi poslancev že danes. Če bi koalicija pripravila svoj predlog, ga bodo v SDS podprli, če bodo videli, da je "takšen kot mora biti", je še dejala.

Vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec opozarja, da sta predloga SDS in Inštituta 8. marec v svojih učinkih zelo različna. Po oceni Levice je model 8. marca boljši, ker šolsko prehrano opredeljuje kot javno službo. Šole bi torej bile obvezane zagotavljati brezplačno prehrano, ne na podlagi profitnega interesa. SDS predlaga, da se brezplačna prehrana v šolah določi kot pravica, ki jo potem lahko zagotavlja zasebnik, zunanji izvajalec ali šola sama. "To je lahko bolj problematično tudi z vidika dostopa in kakovosti hrane," je pojasnil.

Dodal je še, da niso vse šole opremljene z jedilnicami in kuhinjami, zato bo moralo ministrstvo oz. šole to zagotoviti. "Kot razumem, je zelo jasen interes in želja s strani ministrstva in vlade, da se te stvari zaženejo," je dejal. Meni pa, da bo potrebno neko vmesno časovno obdobje, da bo ta infrastruktura vzpostavljena. "Ko pa bo, pa menim, da bo to nek bistven korak k odpravi neenakosti," je dejal.

Zavrnil je tudi očitke SDS, da njihovega predloga zakona ne sprejmejo samo zato, ker je prišel s strani SDS. "V naši poslanski skupini nikoli ne presojamo predlogov po tem, kdo jih vlaga," je dejal.