Revija Reporter
Slovenija

Zakaj so Madžari pustili Janšo na cedilu: njegove medije so najprej podprli z milijoni, zdaj pa se mora znajti sam!

Igor Kršinar
30 10.255

22. jul. 2022 6:00 Osveženo: 7:16 / 22. 7. 2022

Deli na:

Madžarski premier Viktor Orban in slovenski premier Janez Janša na Bledu

Blejski strateški forum

Leta 2015 so tri podjetja v lasti oligarhov blizu madžarskega premierja Viktorja Orbana v lastništvo Nova24TV vstopile s skoraj milijonom evrov, dodatnih 630 tisočakov so plačali za 65-odstotni lastniški delež v družbi Nova obzorja, ki izdaja strankarski tednik Demokracijo. Tega pa je pred kratkim odkupila Nova24TV.

Težko je verjeti, da bi Madžari svoj delež prodali pod ceno ali mu ga celo podarili, razen če že od začetka denar ni bil njihov in so zgolj odigrali vlogo slamnatega lastnika. Po nekaterih ocenah so zmetali v Janševo televizijo najmanj šest milijonov evrov. Še vedno pa ostajajo 63-odstotni lastniki družbe Nova hiša, ki izdaja portal nova24tv.si, kamor so vložili 200 tisočakov za nakup prostorov medijskega centra v Zupančičevi jami.



Poraja se tudi vprašanje, zakaj se Madžari umikajo iz Janševe medijske družbe, ki spominja na vrečo brez dna. Po nekaterih informacijah naj bi se odnosi med Orbanom in Janšo ohladili po začetku ruske agresije na Ukrajino, saj madžarski premier želi ohraniti dobre odnose s Putinom, medtem ko prvak SDS močno podpira Zelenskega.

Toda po drugih informacijah so se odnosi med veljakoma ohladili že pred tem, saj naj bi bil madžarski premier močno zainteresiran za 43-odstotni delež v družbi Sava Turizem, ki bi ga od ameriškega sklada York odkupil madžarski sklad, za katerim se skriva Orbanov zet Istvan Tiborcz. Namera mu ni uspela, ker je predkupno pravico napovedal KAD, za njim pa je to storil še SDH, ki mu je Janševa vlada nato zagotovila ustrezno dokapitalizacijo.

Toda z investicijami v strankarsko televizijo SDS so se Madžari umaknili že ob nastopu Janševe vlade, ko je ključni madžarski financer Peter Schatz zaprl račune na slovenskih bankah. Takrat je postal glavni vir financiranja Nova24TV državni Telekom, ki ji od aprila 2020 namenja odmeno za distribucijo televizijskega programa v svoji programski shemi v podobni višini, kot je pred tem njeno poslovanje plačevala družba R-Post-R v lasti Schatza, kar naj bi takrat pomenilo okoli 90 odstotkov prihodkov televizijske hiše.

Kot smo pisali v prejšnji številki, Telekom plačuje Nova24TV okoli 102.000 evrov mesečno brez DDV oziroma 1.124.000 evrov brez DDV na letni ravni. Pred nastopom Janševe vlade je Telekom zavračal vsakršno plačilo za program televizije Nova24TV zaradi njene prenizke gledanosti. Poleg tega Nova24TV dobiva nesorazmerno previsoko odmeno glede na bistveno bolje gledane programe PRO Plusa, ki za 30-odstotni delež gledanosti dobijo tri evre na naročnika, medtem ko Nova24TV 0,6 evra na naročnika, njen delež gledanosti pa naj bi variiral med 0,14 in 0,5 odstotka.

V času Janševe vlade so se okrepili tudi oglasi pretežno državnih družb, med njimi tudi Telekoma, na strankarski televiziji SDS in v njenih drugih medijih, ki niso presahnili niti po zadnjem incidentu, ko so v oddaji Kdo vam laže? hujskali k oboroženemu uporu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24