Revija Reporter
Slovenija

Violeta Bulc je povzročila odhod Cerarja iz politike, zdaj pa lahko skupaj z Galetom prepreči Golobu, da premaga Janšo

Igor Kršinar
24 6.486

13. mar. 2022 10:53 Osveženo: 10:56 / 13. 3. 2022

Deli na:

Violeta Bulc

Primož Lavre

Na včerajšnjem elektronskem kongresu je stranko Naša prihodnost prevzel žvižgač Ivan Gale, za podpredsednico pa je bila izvoljena nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc.

Gale je sicer imel vabilo Roberta Goloba za nastop na listi Gibanja Svoboda, a ga je motilo, da je v tej stranki tudi nepovezana poslanka Janja Sluga, ki se je kot vodja poslanske skupine SMC v času spornih nabav zaščitne in medicinske opreme postavila na stran predsednika stranke in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.



Politične ambicije pa ima tudi Violeta Bulc, ki je zdaj Golobu speljala Galeta in skupaj z njim prevzela stranko Naša prihodnost, ki so jo že pred tem ustanovili njegovi politični somišljeniki. Bulčeva je bila sicer udeleženka prve okrogle mize Roberta Goloba, na kateri je nastopil tudi Gale. Pozneje očitno ni prišlo do sinergije med njo in Golobom, saj je ta za podpredsednico svojega Gibanja Svobode imenoval nekdanjo sodnico Urško Klakočar Zupančič.

Bulčeva se je malo pred tem blamirala s ploskanjem komiku Vidu Valiču, ki je v zapisu na facebooku z vilami in baklami grozil biokemiku dr. Romanu Jeralu iz Kemijskega inštituta, ko je ta svaril, da bo omikron najbrž našel vsakega, ki še ni cepljen.

Bulčeva se je malo pred tem blamirala s ploskanjem komiku Vidu Valiču, ki je v zapisu na facebooku z vilami in baklami grozil biokemiku dr. Romanu Jeralu iz Kemijskega inštituta, ko je ta svaril, da bo omikron najbrž našel vsakega, ki še ni cepljen. Pred tem so neznanci grozili kemiku dr. Borutu Štruklju iz Fakultete za farmacijo, zaradi česar se je ta umaknil iz javnosti. Nato se je Bulčeva kot zaprisežena proticepilka še sama na facebooku udeležila razprave in napadala strokovnjake.

Nekdanja evropska komisarka je sicer že poleti lani napovedala vstop v politiko, najprej je z zanimanjem gledala dogajanje v nekdanji poslanski skupini SMC, ki sta jo poleg Janje Sluga zapustila tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič in poslanec Branimir Rajić. Pozneje se je skušala priključiti Golobovi skupini, a je ostala pred zaprtimi vrati.

Zanimivo je, da je Bulčevo kot takratno evropsko komisarko leta 2019 želel za nosilko evropske liste SMC takratni predsednik Miro Cerar, a ga je gladko zavrnila. Ponudbo bi sprejela, če bi bila nosilka skupne liste SMC, LMŠ in SAB, s čimer pa takratni premier Marjan Šarec ni soglašal.

Tako je Cerar za nosilca liste predlagal Gregorja Periča, SMC pa je na evropskih volitvah dobila katastrofalnih 1,6 odstotka. Cerar je zato odstopil kot predsednik stranke, ki jo je nato prevzel Počivalšek in po razpadu takratne koalicije odpeljal v vlado Janeza Janše.

Ali bo na tokratnih volitvah Bulčeva skupaj z Galetom odškrnila dovolj glasov Golobovi stranki, da bo relativni zmagovalec spet Janševa SDS?