Revija Reporter
Slovenija

Saj ni res, pa je! Slovenska akademija svetuje azilantom iznajdljivost!

Biserka Karneža

25. sep. 2018 10:53 Osveženo: 11:00 / 25. 9. 2018

Deli na:

Azilni dom v Ljubljani

Primož Lavre

Saj ni res, pa je. Na družabnem omrežju domnevni raziskovalec ZRC SAZU (Znanstveno raziskovalnega Centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti) azilante, migrante, begunce… vabi k sodelovanju v nagradni igri. Kdor se bo najbolj znašel pri iskanju države, kjer bo deležen zanj največjih ugodnosti, mu je obljubljena knjiga z vsemi koristnimi nasveti.

Ali je odslej to novo poslanstvo Slovenske akademije znanosti in umetnosti? Da denar troši za nasvete, kako naj se azilanti in migranti čim bolj znajdejo?

Posnetek, ki je zaokrožil po družabnem omrežju twitter, se začne z uvodnim pozdravom »čao,« nato raziskovalec v polomljeni slovenščini ('ljubljanščini z naglasom') pove, kako ima nagradno igro. Najprej začne precej nedolžno, s primerom nosečnice in še nerojenega otročka, kar običajno izzove pri poslušalcih veliko empatije: »Posluš', 'maš punco na Slovaškem, noseča, kam naj gre rodit, se prav', kje 'ma največ porodniške, na Slovaškem, v Avstriji, Sloveniji…«

Ali je odslej to novo poslanstvo Slovenske akademije znanosti in umetnosti? Da denar troši za nasvete, kako naj se azilanti in migranti čim bolj znajdejo?

Sledi primer, kako se znajti, če si nezaposlen: »Ti si brezposeln, zdaj se mor'š zmigat. Kje 'maš brezplačen prevoz z mestnim avtobusom, na Češkem, na Madžarskem, v Srbiji…« Nato še: »Otrok je na poti, zdaj mor'š najt' službo, se prav' kje 'maš največ dopusta, v Nemčiji, Hrvaškem…« Torej že v času, ko šele iščeš službo, je dobro vedeti, v kateri državi boš lahko imel najdaljše počitnice!

Ko uslužbenec ZRC SAZU pove, da je odgovor na vsa ta vprašanja kot na dlani, pokaže svojo dlan, na kateri ima s kulijem zapisan precej slabo viden zapis. Sledi prikaz spletne strani Kompass ter zadnji napotek: »Poglej in poiš (poišči, op. p). Za vsak pravilen odgovor lahko dobiš eno fajn knjigo, iz katere ti bo jasn', da je vsak od nas kdaj bil, že je, al' pa še bo izseljen'c, migrant, pač un (tisti, op. p), k' se more znajt'. V vsakem primeru pa si poglej tale kompas, k' nikol' ne veš, kdaj ga boš rabu.«