SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

1727899568-dsc0055-01-1727899502876 (1) Reporter.si

Škandal ob obletnici KPK: Tilen Artač zabaval ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Tjaša Vrečič Kmetija 2024 Njena.si

Železna Tjaša in ozadje bitke s kravo: Seveda ...

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Slovenija

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: kaj je prvi soprog Aleš Musar nameraval početi v Ukrajini? (KOMENTAR)

Deli na:
Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: kaj je prvi soprog Aleš Musar nameraval početi v Ukrajini? (KOMENTAR)

Predsednici države Nataši Pirc Musar ni uspelo podpisati sporazuma z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. - Foto: Facebook/Nataša Pirc Musar

Medtem ko Robert Golob dokazuje, da lahko predsednik vlade dela še manj od povprečnega zaposlenega v državni upravi, pa je Nataša Pirc Musar ugotovila, da če premierja ne zanima nič drugega od podaljšanih koncev tedna in obiskovanja nogometnih in košarkarskih tekem, potem je to priložnost, da vzame stvari v svoje roke. Predsednica pozna staro ljudsko reklo, da kadar mačke ni doma, miši plešejo.

Primer varnostnega sporazuma z Ukrajino je že ali pa še bo pritegnil medijsko pozornost zlasti zaradi nepričakovane vztrajnosti, s katero je Pirc Musarjeva poskušala doseči, da bi med nedavnim obiskom Ukrajine z gostiteljem predsednikom Zelenskim podpisala bilateralni varnostni sporazum.

Dobičkonosen posel v Ukrajini

Takšno mednarodno pogodbo, ki bi imela za slovensko stran konkretne finančne posledice, naj bi Ukrajina doslej podpisala z 18 državami, vendar pa vsebine sporazuma slovenska javnost še ni videla. Uradno je besedilo »v usklajevanju«. Toda kako je potem sploh možno, da bi ta sporazum pred desetimi dnevi v Kijevu podpisala predsednica Nataša Pirc Musar?!

Predsedniška dvojica, naša stara znanca iz zgodb o davčnih oazah, ničesar ne prepušča naključjem.

Nenavadno, ni kaj. Sporazum še ni usklajen med pogodbenicama, ne bo ga podpisal niti premier Golob na vrhu članic zveze NATO v Washingtonu. Tam naj bi države, ki so z Ukrajino podpisale varnostne sporazume, sodelovale v posebni slovesnosti, kar spominja na Vilniuško izjavo (2003), s katero so vzhodnoevropske države, kandidatke za članstvo v Natu, izrazile podporo ameriški vojaški intervenciji v Iraku.

A če pri slovenskih prizadevanjih za podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino odmislimo diplomatsko kozmetiko in pravljice o samostojni in suvereni zunanji in varnostni politiki, potem ugotovimo dvoje: da so (prvič) na nas pritisnili Američani in »predlagali« podpis takšnega sporazuma, česar slovenska stran ni mogla ali si ni upala zavrniti, in da so (drugič) v Sloveniji nekateri takoj izkoristili priložnost, da bi zaradi podpisa takšne pogodbe »monetizirali« svoj položaj in v Ukrajini sklenili kak dobičkonosen posel.

Predsedniška dvojica, stara znanca iz zgodb o davčnih oazah

Kajti samo tako bi si lahko logično razlagali forsiranje Nataše Pirc Musar, da bi bila prav ona tista, ki bi z Ukrajinci podpisala tak sporazum. Ob predsednici pa bi bil seveda tudi naš prvi soprog Aleš Musar, ki ga poleg skrbi za kulturno dediščino, rollys roycea in Rusko dačo očitno vse bolj zanimajo tudi humanitarni aspekti vojne v Ukrajini.

Predsedniška dvojica, naša stara znanca iz zgodb o davčnih oazah, o čemer je pred leti veliko pisal ekonomist Rado Pezdir, ničesar ne prepušča naključjem. Zato tudi energični poskusi predsednice, da bi podpisala sporazum, ne morejo biti le naključje. Sploh zato ne, ker je potem, ko ji je »mini puč« padel v vodo, za neuspeh okrivila kar ukrajinsko stran.

Kaj natanko je prvi soprog nameraval početi v Ukrajini, da je potreboval »reklamo«, ki bi jo dobil s podpisom varnostnega sporazuma, bo kmalu prišlo na dan. Kar se predsednice tiče, je zdaj jasno, da je obšla zunanjo ministrico, premierjev kabinet in parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Za takšno delovanje bi lahko mirno rekli, da ni v duhu ustave.