nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadruga za Večer zdaj kot lastnike snubi tudi novinarje drugih medijev

Deli na:
Zadruga za Večer zdaj kot lastnike snubi tudi novinarje drugih medijev

Foto: Primož Lavre

Neuspešen poskus zaposlenih na Večeru za notranji odkup časopisne hiše, ki so se mu zaradi premajhnega števila zainteresiranih morali odpovedati, je Sindikat novinarjev Slovenije vzpodbudil, da so zdaj k sodelovanju za zadružni odkup mariborskega podjetja pozvali svoje člane. Ti se lahko najpozneje do 12. novembra pridružijo z vložkom 5000 evrov.

Kot je vodstvo sindikata in zadruge Za Večer zapisalo v pozivu, je zadruga ta trenutek vključena v vse postopke in pogajanja z Delom kot prodajalcem. Odkupna cena je okvirno določena, usklajevanja o kupoprodajni pogodbi tečejo. Ker finančna konstrukcija še ni zaprta, želijo povabiti novinarje, da se pridružijo zadrugi.

"Za pravne osebe znaša delež v zadrugi 30.000 evrov, za fizične trenutno 10.000 evrov, vendar ga bomo predvidoma znižali na 5000 evrov," pojasnjujeta prvi mož Sindikata novinarjev Slovenije (SNS) Iztok Jurančič in vodja zadruge Petrina Šebart, ki zagotavljata, da je naložba v Večerovo zadrugo varna in dobra.

Prodajna cena Večera bo namreč po njunem glede na Večerovo premoženje in prihodkovne zmožnosti razmeroma nizka, časnik pa ima trenutno 12-odstotni delež na oglasnem trgu izdajateljev tiskanih medijev, prav tolikšen je tržni delež po bruto dodani vrednosti. Ob tem dodajata, da Večer letno ustvari več kot 13 milijonov evrov prihodkov, kar je sicer glede na kadrovske in ostale možnosti za okoli dva milijona evrov pod potencialnimi prihodki.

Sicer pa se je financiranju zadružnega odkupa že pridružilo 35 potencialnih kupcev iz Večera, za odkupom stoji Delavska hranilnica, ki bo vstopila v zadrugo in v financiranje odkupa Večera kot delna lastnica, hkrati pa zdaj ponujajo možnost včlanitve v zadrugo tudi večjim podjetjem in organizacijam.



O tem, zakaj možnost včlanitve v zadrugo ponujajo tudi novinarjem ostalih medijev in novinarskim sindikatom, pobudniki pravijo, da zato, ker verjamejo, da je uresničljiv model zadružnega upravljanja ljudi in medijskih vsebin, v katerem si lahko zagotovijo prevladujoči vpliv etičnih in poklicnih imperativov naše profesije.

Kot so še dodali, bo po zaključku zbiranja investicijskih ponudb, predvidoma konec novembra, sklican zbor zadružnih članov, na katerem bodo odločali o odkupu, spremembah statuta in izvolili vodstvo. Odziv zainteresiranih novinarjev pričakujejo do vključno 12. novembra.

Družbi Delo, ki ima od novembra 2008 v lasti 79,24 odstotka Večera, se je konec julija iztekel večkrat podaljšani rok za prodajo vsaj 75-odstotnega deleža v Večeru. Varuh konkurence ji je leta 2009 prodajo naložil zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga. Delu se zdaj s prodajo tudi mudi, saj so bili zaradi neizvršitve prodaje do konca julija s strani varuha konkurence že denarno kaznovani.

Sicer pa bodo že v ponedeljek delničarji Večera odločali o nameri Dela, da na izredni skupščini preko dividend iz mariborske družbe počrpa dobrega pol milijona evrov bilančnega dobička. Kot je predlagano v sklicu skupščine, bi skoraj 507.000 evrov oziroma 1,98 evra bruto na delnico razdelili za dividende, le nekaj manj kot 2000 evrov pa bi prenesli v naslednja poslovna leta.