državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadeva Patria na drugi stopnji se začne 19. marca, proces vodi sodnik Milan Štrukelj

Deli na:
Zadeva Patria na drugi stopnji se začne 19. marca, proces vodi sodnik Milan Štrukelj

Foto: Primož Lavre

Zadeva Patria na drugi stopnji se začne 19. marca na višjem sodišču v Ljubljani, predsedujoči sodnega senata pa bo sodnik Milan Štrukelj. Ime sodnika v procesu je že decembra napovedal portal Politikis, ki je objavil anonimno pismo žvižgača s tožilstva. Ta je vrhovno tožilstvo obtožil, da deluje kot inštrument politike in se trudi zrušiti Janšo in desnico, urednik Politikisa Dejan Kaloh pa si je zaradi objave prislužil celo hišno preiskavo, s katero so hoteli ugotoviti identiteto žvižgača.

Višje sodišče v Ljubljani je za obravnavo pritožbe v zadevi Patria razpisalo javno sejo senata, ki bo potekala 19. marca. Po besedah zagovornika Janeza Janše Francija Matoza takšna seja ponavadi poteka tako, da obe strani izmenjata argumente, same sodbe pa sodišče ponavadi ne izreče. To izreče pisno v 30 dneh.

Kot je za STA potrdil Matoz, je Janša prejel vabilo na sejo.

Javna seja senata po njegovih besedah običajno poteka tako, da sodnik poročevalec predstavi potek postopka na prvi stopnji, sodbo, zagovorniki pa predstavijo pritožbe. Na seji si tudi izmenjajo argumente, člani senata postavijo kakšno vprašanje, nato pa se seja zaključi.

Po zakonu lahko senat o pritožbi odloči že na sami javni seji, vendar po besedah Matoza v večini primerov sodbo izda pisno v 30 dneh. Matoz osebno bi si sicer želel, da bi odločilo še isti dan.


Predsednik senata, ki odloča o pritožbi, je Milan Štrukelj, preostala člana pa sta po navedbah Matoza sodnici Mateja Lužovec in Silvana Vrebac Arifin. Sestavo takšnega senata je sicer konec novembra napovedalo anonimno pismo, ki so ga prejeli nekateri mediji.

Na ljubljanskem višjem sodišču so v zvezi s sestavami senatov za STA pojasnili, da je vsak senat določen z letnim razporedom sodnikov, ki se določi do 15. decembra za leto vnaprej. Vsak senat je tako določen vnaprej, tako je bilo tudi v primeru senata, ki bo sodil v zadevi Patria, pojasnjujejo. Dodajajo, da je bil senat, ki bo odločal o pritožbi, oblikovan z letnim razporedom dela sodnikov za leto 2013 in tudi za leto 2014.

Na javni seji bo senat odločal o pritožbi predsednika SDS Janše, prokurista podjetja Rotis Ivana Črnkoviča in brigadirja Antona Krkoviča. Ljubljansko okrajno sodišče jih je namreč junija lani spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni.

O tem, da je za 19. marec razpisana javna seja senata višjega sodišča, je sicer prvi poročal spletni portal Požareport.