Revija Reporter
Slovenija

Ogabno: vodja pravne službe RTVS Drago Zadergal po Janševem vzoru novinarju Nenadu Glücksu očita trde droge, vodstvo javnega zavoda pa nič!

Igor Kršinar
1 4.451

1. sep. 2022 10:34 Osveženo: 16:16 / 01. 9. 2022

Deli na:

Drago Zadergal kofetka z Vesno Zadravec, desno roko direktorja RTVS Andreja Grah Whatmougha

Twitter

»Očitno je Nenad Glücks na trdih drogah,« se je skrajno primitivno odzval vodja pravne službe RTV Slovenija Drago Zadergal na današnji članek na spletnem Reporterju.

V članku Tanja Starič o prihodu Janševega propagandista Luka Svetine v Odmeve: Podcenjevanje dela urednikov in voditeljev je kolega Glucks objavil odziv voditeljev Odmevov na skorajšnjo kadrovsko okrepitev.

Tanja Starič o prihodu Janševega propagandista Luka Svetina v Odmeve: Podcenjevanje dela urednikov in voditeljev | Revija Reporter

Z njim je zmotil vodjo pravne službe javne RTV Draga Zadergala, ki ga je oblatil s trdimi drogami. Zelo verjetno je bil pod vtisom včerajšnjega predobravnalnega naroka na sodišču zoper prvaka SDS Janeza Janša, ki je podobne primitivne besede pred tremi leti namenil piscu teh vrstic, ker ni bil zadovoljen z njegovim člankom.

Zadergal je na čelo pravne službe RTV Slovenija prišel kmalu za tem, ko se je moral skupaj z Janšo posloviti iz njegovega kabineta predsednika vlade. Kot so njegov izbor pojasnjevali na RTV Slovenijo, je bil izbran »na podlagi javnega razpisa za delovno mesto, in sicer izpolnjuje vse pogoje, njegova vloga je bila ovrednotena z največ točkami.«

Ob tem so še dodali, da ne razpolagajo s podatkom, da je član stranke SDS, zato tega ne komentirajo. Seveda gre za sprenevedanje, saj je Zadergal vrsto let aktiven član te stranke v mestnem odboru Ljubljana, od leta 2008 je bil zaposlen v poslanski skupini SDS, stranka ga je tudi imenovala za svojega člana Državne volilne komisije.

Zadergal je vseskozi tudi zelo aktiven na tviterju in žaljiv do vseh, ki niso po godu SDS. Zdaj se je spravil še na kolega Glücksa s primitivno obtožbo, ki ima vse znake kaznivega dejanja razžalitve oziroma žaljive obdolžitve.

Zadnja Janševa vlada ga je še imenovala v nadzorni svet RTV Slovenija, od koder ga je upravno sodišče razrešilo, saj je ugotovilo, da vlada ni zakonito odstavila prejšnjih nadzornikov. Kot svetovalec premierja Janša je bil posebej zadolžen za javno RTV in se je redno sestajal z generalnim direktorjem Andrejam Grahom Whatmoughom, še večkrat pa »kofetkal« z njegovo strokovno direktorico za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin Vesno Zadravec.

Zadergal je vseskozi tudi zelo aktiven na tviterju in žaljiv do vseh, ki niso po godu SDS. Zdaj se je spravil še na kolega Glücksa s primitivno obtožbo, ki ima vse znake kaznivega dejanja razžalitve oziroma žaljive obdolžitve. Toda generalni direktor se na početje svojega podrejenega ni odzval, čeprav smo ga o neprimernem tvitu celo osebno obvestili.

Na naše vprašanje generalnemu direktorju, kakšno je stališče vodstva RTV Slovenija do zapisa vodje njihove pravne službe in kako bo ukrepal v zvezi z omenjenim zapisom, so nam iz službe za komuniciranje RTV Slovenija sporočili, da bodo odgovorili v zakonitem roku (se pravi v osmih delovnih dneh).

IZ RTV SLOVENIJA SO NAM POPOLDNE VENDARLE POSLALI ODGOVOR

Posameznih zapisov naših zaposlenih na zasebnih profilih družabnih omrežij ne komentiramo. Poudarjamo, da ti zapisi ne izražajo stališč RTV Slovenija in se od njih distanciramo, odgovornost zanje v polnosti nosijo posamezniki. Vsak zaposleni v javni službi se mora zavedati, da s svojim ravnanjem na zasebnih profilih družbenih omrežij vpliva tudi na javno podobo institucije, v kateri je zaposlen.

Na RTV Slovenija smo sprejeli smernice in priporočila za nastopanje na družbenih omrežjih in digitalnih platformah. Te so namenjene sodelavcem RTV Slovenija za nastopanje na spletu, družabnih omrežjih in digitalnih platformah, hkrati pa predstavljajo jasno sporočilo, kaj si RTV Slovenija pri nastopanju na sodobnih platformah želi, kaj pričakuje, pa tudi, kaj je zanjo sprejemljivo in kaj ne.

Ob tem se zavedamo, da je izražanje mnenj posameznika ustavno zagotovljena pravica. Smernice sankcij za zdaj ne predvidevajo, z vodjo Pravne pisarne pa bo generalni direktor opravil pogovor.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija