Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začetek obravnave Radanove tožbe proti UKC Ljubljana preložili

Deli na:
Začetek obravnave Radanove tožbe proti UKC Ljubljana preložili

Foto: TVS

Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je bila za danes napovedana obravnava tožbe zdravnika Ivana Radana, osumljenega več umorov bolnikov, zoper UKC Ljubljana zaradi izredne odpovedi zaposlitve, a je obravnava odpadla. Vzrok za odpoved današnje obravnave naj bi bil v tem, da niso mogli zagotoviti Radanovega prihoda na sodišče.

Ker je Radan v priporu, bi moral na sodišče s Povšetove priti v spremstvu pravosodnih policistov. Obravnavo naj bi preložili na začetek oktobra.

V Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana so januarja Radanu vročili izredno odpoved zaposlitve zaradi kršitev pogodbenih obveznosti. V začetku leta so se namreč pojavile informacije, da je Radan težko bolnemu 83-letniku skrajšal življenje, primer je pod drobnogled vzela komisija, ki je opravila izredni notranji strokovni nadzor.

Komisija je ugotovila, da je danes že nekdanji zdravnik na nevrološki kliniki UKC Ljubljana neozdravljivo bolnemu verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni bilo. Radan je ostal brez službe, prav tako je primer spodnesel stolčke njegovih neposredno nadrejenih.

Radanov odvetnik Milan Krstić je takrat napovedal pritožbo na delovno in socialno sodišče, češ da vodstvo zavoda ni imelo razlogov za odpustitev. Pojasnil je, da je zdravnik opozarjal na stanje na oddelku ter da komisija, ki je opravila izredni strokovni nadzor nad njegovim delom, ni mogla ugotoviti, ali je bolniku dejansko dal kalijev klorid in s tem povzročil njegovo smrt.

Po njegovem mnenju Radan s svojimi dejanji ni omajal ugleda UKC Ljubljana, pač pa je le razgrnil resnico, kako se ravna z bolniki na intenzivni terapiji nevrološke klinike.

Radanovo početje in tudi sicer delovanje nevrološke klinike pa je pod drobnogled vzela tudi policija in maja Radanu odvzela prostost ter ga z ovadbo privedla pred preiskovalno sodnico. Ta mu je odredila pripor, kjer bo ostal vsaj do konca septembra.

Radan je osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Konec julija je Dnevnik poročal, da je preiskava nevrološke klinike pokazala še eno sumljivo smrt umirajočega bolnika, za katero bi bil lahko odgovoren Radan. Sodna preiskava primera še poteka.

Obenem na Zdravniški zbornici Slovenije teče postopek ugotavljanja morebitne večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu kot pogoj za začasen ali trajen odvzem licence Radanu. Postopek vodi predsednik zbornice Andrej Možina. Zbornica izvaja tudi zunanji strokovni nadzor nad tem primerom.

Ministrstvo za zdravje pa je prav danes predstavilo poročilo o izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki. Komisija je ugotovila številne nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, od kršitev na področju spoštovanja delovnopravne zakonodaje, predpisovanja in aplikacije zdravil, spoštovanja bolnikovih pravic, spoštovanja zakonskih določil o organih in organizaciji zavoda in internih aktov pa do kršitev določil na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti.