Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadavil je ženo, zdaj se brani: Bila je zapravljiva in prepirljiva

Deli na:
Zadavil je ženo, zdaj se brani: Bila je zapravljiva in prepirljiva

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava zoper Draga Railića, ki je obtožen uboja svoje žene Milke.

Obdolženi se o krivdi ni izrekel, ampak je povedal, da je bila žena zapravljiva, prepirljiva in nerazumevajoča. Sinova Ranko in Goran pa sta poudarila, da so očetove besede neresnica ter da je njuni mami večkrat grozil s smrtjo.

Railić naj bi 15. oktobra lani zadavil svojo ženo ter po uboju poklical policijo in reševalce, ki so jo poskušali oživiti, a jim to ni uspelo.

Okrožna državna tožilka Liljana Tomič je iz obtožnice prebrala, da je takrat 63-letni Railić v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 61-letni ženi vzel življenje. Umrla je zaradi zadušitve. Ob tem je Tomičeva poudarila, da je njegova prištevnost zmanjšana zaradi mešane disociativne motnje. Za dejanje uboja je sicer zagrožena kazen od pet do petnajst let zapora.

Railić se danes na glavni obravnavi o krivdi ni izrekel. Je pa med drugim v svojem zagovoru povedal, kako se z ženo že od začetka nista razumela. Sam si je želel nekaj ustvariti, zato je neprestano delal. Žena pa je poleg službe skrbela za otroke in dom. Kot je povedal, naj bi mu žena v letih skupnega življenja pri vsaki odločitvi nasprotovala in bila zapravljiva, poleg tega pa naj bi iskala prepir ter ga pri tem vedno žalila in poniževala.


Že pred časom je žena poiskala odvetnico, da bi se ločila. Zapletlo se je pri delitvi premoženja. Kot je poudaril Railić, naj žena ne bi bila zadovoljna z manjšim stanovanjem, ki so ga imeli poleg hiše, ampak naj bi želela drugega. Temu pa je obtoženi nasprotoval.

Tistega usodnega dne sta se po njegovih besedah začela ponovno prerekati okrog stanovanja in ločitve. Ob stopnjevanju prepira mu je, kot je izpostavil, začela groziti, da ga bo ubila ter mu nato vrgla daljinca. On jo je nato udaril v obraz. Več okoliščin dogodka pa se Railić ne spomni, le to, da se je zavedel, ko je bila ona že mrtva.

Na obravnavi sta danes pričala sinova obtoženega Ranko in Goran. Oba sta poudarila, da je bila njuna mama zelo dobra in pozitivna ženska. Vestno je skrbela za otroke in finance, medtem ko je oče ves denar imel zase. Do nje sicer ni bil fizično nasilen, vendar je vsa leta izvajal nad njo psihično nasilje, ko jo je poniževal, omejeval ter uveljavljal le svojo voljo, sta dejala.

Zadnja leta je postajal vse bolj ljubosumen, labilen in samotar, provokacije pa so prihajale predvsem z njegove strani. Ženi je po njunem pripovedovanju tudi večkrat grozil, da jo bo ubil. Ob tem pa je ona še naprej skrbela zanj, je dejal Ranko, ki je s svojo družino živel v isti hiši, vendar v svojem stanovanju.

Sin Goran pa je izpostavil, da so očetove besede o maminem vedenju in razsipništvu neresnica. "On ima svojo verzijo resnice, z njo manipulira ter se dela nedolžnega, da bi vzbujal čustva sočutja," je poudaril ter dodal, da je bilo ob njegovem obnašanju in nenehnem žaljenju težko živeti.