stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se sojenje nekdanjemu kino tajkunu Racmanu

Deli na:
Začenja se sojenje nekdanjemu kino tajkunu Racmanu

Sergej Racman - Foto: Bobo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes sklican predobravnavni narok v sojenju nekdanjemu lastniku Kolosej kinematografov Sergeju Racmanu, ki je obtožen kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Poleg njega je obtožen tudi direktor družbe SIP nepremičnine Davorin Vidmar. Kot oškodovan upnik naj bi ju ovadila NLB.

NLB naj bi po poročanju medijev Racmana in Vidmarja kazensko ovadila zaradi prodaje kompleksa kinodvoran v ljubljanskem BTC, ki so jih Kolosej kinematografi prodali družbi SIP nepremičnine in s tem preprečili, da bi nepremičnino prodala banka, ki je imela s kompleksom zavarovanih 12,8 milijona evrov terjatev do Koloseja.

Pri tem je NLB opozorila na štiriletni rok za plačilo kupnine v višini 18,3 milijona evrov. Poleg tega je Racman SIP nepremičninam stavbo izročil brez kakršnegakoli nadomestila ali odškodnine za uporabo objekta do plačila kupnine ter brez soglasja hipotekarnih upnikov.


Družba Kolosej kinematografi je bila prek družb Auctor in Adriatic Invest v lasti Racmana. Ustanovljena je bila leta 1999, ko je bila njena poglavitna dejavnost kinematografska dejavnost, družba pa je nato v naslednjih letih investirala v kinocentre, objekte z več dvoranami. Od leta 2011 se je ukvarjala z upravljanjem lastnih in najetih nepremičnin ter oddajanjem poslovnih prostorov v najem.

Januarja 2015 je šla družba v prisilno poravnavo, aprila 2016 pa uspešno prestala zahtevo za stečaj, ki jo je vložila NLB, saj je okrožno sodišče ugovor NLB zavrnilo, nato pa je oktobra 2016 višje sodišče družbo poslalo v stečaj.

Na začetek stečaja sta ustavno pritožbo vložila družba Onisac, ki jo je takrat še zastopal Racman, in družba Kolosej zabavni centri. Ustavno sodišče, ki je do dokončne odločitve ustavilo vsa dejanja v stečaju nad Kolosejem, je nato maja 2017 razveljavilo odločitev višjega sodišča, ki je družbo poslalo v stečaj, in mu zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Višje sodišče je tudi v ponovnem odločanju julija istega presodilo, da je treba prisilno poravnavo ustaviti in začeti stečaj.