pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za veleposlanika v Zagrebu naj bi odhajal Geržina

Deli na:
Za veleposlanika v Zagrebu naj bi odhajal Geržina

Foto: Bobo

Vlada je ta teden potrdila štiri kandidate za nove veleposlanike in za veleposlaniško mesto v Zagrebu je bil izbran Aleksander Geržina, so danes neuradno poročali na Televiziji Slovenija. Kot možnega novega veleposlanika v Beogradu so izpostavili Iztoka Mirošiča.

Letos se obetajo menjave na kar 20 veleposlaniških mestih in položajih generalnih konzulov, poleg omenjenih dveh med drugim še v Rimu, Pekingu in na sedežu Nata v Bruslju. Interni razpis za zasedbo prostih delovnih mest je bil objavljen novembra lani, po zaključku razpisa pa je stekel postopek izbire najprimernejših kandidatov.

Kot so danes neuradno poročali na TV Slovenija, se o predlogih za nove veleposlanike za "tesno zaprtimi vrati in ne brez težav" usklajujeta predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister Karl Erjavec, še preden o njih razpravlja odbor DZ za zunanjo politiko. Najbolj naj bi se zapletalo pri imenovanjih novih veleposlanikov v Zagrebu in Beogradu.

Vlada naj bi sicer ta teden potrdila štiri kandidate za veleposlanike, med drugim na Hrvaškem, kamor naj bi odhajal nekdanji veleposlanik Slovenije v Avstriji Aleksander Geržina, je ob navajanju neuradnih virov poročala TV Slovenija.

Za ta položaj naj bi se prijavil tudi sedanji veleposlanik v Rimu Mirošič, a ni bil izbran, ga pa "številni vidijo" na mestu veleposlanika v Beogradu. A dokončne odločitve o tem še ni, so poročali. V Beogradu sicer Slovenija veleposlanika nima že od decembra lani, ko se je iztekel mandat Franciju Butu.

Že pred meseci se je neuradno poročalo, da bo veleposlaniški položaj pri zvezi Nato v Bruslju pripadel bivšemu evropskemu poslancu Jelku Kacinu. Ta bo del t. i. politične kvote, kar je med drugim razjezilo sindikat diplomatov. To so danes, sicer znova neuradno, ponovili tudi na TV Slovenija.