nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za spremembe v zdravstvu potrebno tudi soglasje »tistih iz ozadja«

Deli na:
Za spremembe v zdravstvu potrebno tudi soglasje »tistih iz ozadja«

Foto: Bobo

Po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja njegov predhodnik Dorjan Marušič opozarja, da so spremembe v zdravstvu nujno potrebne, a do njih ne bo prišlo brez podpore koalicije. Nekdanji zdravstveni minister Andrej Bručan hkrati opozarja, da se nič ne bo spremenilo, če bo miselnost ljudi, ki pravzaprav odločajo v zdravstvu, ostala enaka.

Marušič opozarja, da so razmere v zdravstvu izjemno resne in da jih je treba udejanjiti takoj. "Zdaj ne gre več za strokovna vprašanja ali za strokovnost novega ministra. Pri tem ni najpomembnejše vprašanje, kako se piše," je zapisal Marušič, ki je bil minister za zdravje v času vlade Boruta Pahorja.

Tako poudarja, da imamo pred sabo politično vprašanje, ki zahteva podporo celotne vladne koalicije. "Minister, ki ne bo imel popolnega soglasja vseh vladnih strank za reformo zdravstvenega sistema, reformo zdravstvenega zavarovanja in popravke sistema javnih naročil, bo zgolj figura," piše Gantarjev predhodnik na tem mestu. Dodal je, da je za tak spopad potrebna nevsakdanja politična volja.

Bručan, ki je vodil zdravstveni resor v času prve vlade Janeza Janše, pa je za STA opozoril, da je bila v Gantarjevi odstopni izjavi povzeta celotna situacija v zdravstvu, kakršna je bila tudi v času njegovega ministrovanja. "V to politiko se vtikajo ljudje, ki z zdravstvom nimajo nobene povezave. Minister je v tej funkciji neka figura, ki ne more doseči zastavljenih ciljev," je za STA dejal Bručan.



Po njegovih besedah zdravstveno področje iz ozadja še vedno obvladujejo isti ljudje. O imenih sicer ni želel govoriti, povedal pa je, da se sami imenujejo zdrave sile. Po njegovem mnenju je tako pravilno, da se je Gantar odločil za odstop, saj je iz odstopne izjave razvidno, da ni mogel v takšnem položaju nič narediti.

Bručan pravi, da ne bo noben kandidat primeren za ministra za zdravje, dokler se ne bo spremenil položaj ministra in bodo ljudje, ki zdravstvo obvladujejo, imeli enak način razmišljanja kot pred 30 leti. "V teh glavah je še vedno socialistično-komunistična miselnost, ki je izgubljena," je prepričan Bručan.

Po njegovem je treba spremeniti tudi zakonu o javnih zavodih v točki pristojnosti vodstev, treba je omogočiti koncesionarstvo na primarni ravni. Nekdanji minister je prepričan, da mora biti koalicija trdna, a sam nima enake izkušnje kot Gantar, da bi bil političen položaj ministra za zdravje v vladi prešibak. Ne deli pa mnenja z Marušičem, da so razmere v zdravstvu izjemno resne. Po njegovem mnenju so še rezerve, prevelikih problemov za bolnike pa ne vidi.