Revija Reporter
Slovenija

Ministrstvo Jankoviću ni uspelo preprečiti prodaje zemljišča okoli Uri Soča

STA

16. okt. 2020 10:34 Osveženo: 10:41 / 16. 10. 2020

Deli na:

Zemljišče pri URI Soča.

Bobo

Mestna občina Ljubljana (Mol) je del parcel okoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča prodala družbi DC Naložbe, danes poroča Dnevnik. Na peti javni dražbi so kupili večje od dveh sklopov zemljišč. Parcele, ki skupaj merijo 6283 kvadratnih metrov, so kupili po izklicni ceni nekaj manj kot 2,58 milijona evrov.

Družba DC Naložbe je bila ustanovljena 5. oktobra letos, njen lastnik pa je družba Diagnostični center Bled. Kot je za Dnevnik pojasnil direktor DC Naložb in poslovodja Diagnostičnega centra Bled Zvonko Novina, imajo na kupljenem zemljišču namen graditi bolnišnico. "Strategija Diagnostičnega centra Bled je, da se razdrobljene zdravstvene dejavnosti tako v Ljubljani kot na drugih lokacijah po Sloveniji koncentrirajo," je razložil Novina.

Mol je to zemljišče dražil že večkrat, uspešno je bil na peti. Na prvih treh za zemljišče ni bila vplačana varščina. Na zadnje je bilo zemljišče na dražbi poleti, ko je sodelovala le družba Merkur Lifestyle, ki je sprejela izhodiščno ceno 2,58 milijona evrov. Čeprav so plačali 257.600 evrov varščine, pa v predpisanem roku z občino niso podpisali kupoprodajne pogodbe. Ker k podpisu pogodbe niso pristopili, je mestna občina zadržala celotno vrednost varščine.

Glede zemljišča okoli URI Soča se je Mol vrsto let dogovarjal z ministrstvom za zdravje. Državi je predlagal, da bi zemljišča zamenjal za stavbo v Ulici stare pravde, v kateri zdaj izvajajo dializo in deluje center za avtizem. A se ministrstvo za zdravje s to menjavo ni strinjalo.

Prodajo je ministrstvo poskušalo ustaviti tudi z vpisom zaznambe funkcionalnega zemljišča in predlogom za ugotovitev pripadajočega zemljišča h glavni bolnišnični stavbi URI Soča.