cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Janšo od sodišča do parlamenta: "Proces Patria je sodni eksces!"

Deli na:
Za Janšo od sodišča do parlamenta: "Proces Patria je sodni eksces!"

Podporniki predsednika SDS Janeza Janše, ki se v organizaciji Odbora 2014 dnevno zbirajo na shodih pred vrhovnim sodiščem, so se danes zbrali tudi pred parlamentom, kjer je potekala razprava o Janševem poslanskem mandatu. Predstavniki odbora in vidni člani SDS so nagovorili okoli 500 podpornikov, opremljenih s slovenskimi zastavami in transparenti.

Udeleženci shoda so se danes ob 17. uri kot običajno zbrali pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi ulici, nato pa se enkrat sprehodili okoli njega. Sledili so nagovori. Pesnik Tone Kuntner je med drugim prebral Janševo pismo. Ta se je v njem zahvalil vsem, ki se borijo za pravico in svobodo. Po Janševih navedbah se mogoče veličine tega, kar so naredili njegovi podporniki, še ne vidi, "vendar se bo pokazala", ko se bodo "besede resnice udejanjile". To pa se po njegovem mnenju ne bo zgodilo samo od sebe, prav tako tega ne bodo naredili tisti, ki krivice povzročajo ali so ob njih tiho.

Citiral je kitico Prešernove Zdravljice, ki govori o tem, da naj v sovražnike iz oblakov trešči grom, da prost Slovencev bo dom. "Prej se bomo zavedli, kaj nam je hotel pesnik povedati, prej bodo porušeni maliki genocida in hiše sramote. Prej se bomo zavedli, da narod za polno življenje potrebuje vseh osem kitic svoje himne, prej bomo svobodni. Nobenih bližnjic ne bo," je zaključil Janša.

Zbrani so med drugim vzklikali "lustracija, lustracija" ter "Janša, Janša", s transparenti pa sporočajo: Murgle so nam vsem poguba, Poslanci kršijo ustavo, Lustracija: za pravico, Masleša ho gome (Masleša pojdi domov) in Ni nas samo 6116.

Aleš Primc je napovedal: "Koalicija bo danes naredila nekaj nezakonitega in proti volji ljudstva."

"Proces Patria je pretveza! Gre za napad na Janeza Janšo in s tem na demokracijo, na domoljubje, torej na Slovenijo," meni Kajetan Gantar. "Vem, kaj pomeni odvzem svobode in krivica, ki so jo storili Janezu Janši. To je nedopustno in nepopravljivo!" Po njegovem je proces Patria "sodni eksces", s katerim je slovensko sodstvo doseglo svoje dno.

Po nagovorih pred sodiščem so se Janševi podporniki odpravili pred parlament. Tam je bilo že pred tem zbranih okoli 10 nasprotnikov Janše, ki so sporočali, da je Janša "gotov", vendar do incidentov ni prišlo.

Janševi podporniki pa so se večkrat sprehodili okoli parlamenta, ob tem pa vzklikali "Janša, Janša" in s transparenti sporočali: Murgle so nam vsem poguba, Poslanci kršijo ustavo, Lustracija, Za pravico, Masleša go home (Masleša pojdi domov) in Ni nas samo 6116.

Pred poslopjem DZ so protestnike nagovorili predstavniki Odbora 2014 in vidni člani SDS. Aleš Primc iz Odbora 2014 je opozoril, da DZ danes jemlje mandat poslancu, ki je na zadnjih volitvah prejel največ glasov med vsemi poslanci.

"Zlorabili so sodstvo, izrabili so pravno državo. Za svoje interese in proti domovini Sloveniji," je pred parlamentom grmel Robert Hrovat. "Kot ljudje ne smemo dovoliti to, kar se dogaja. Sedaj ne gre več le za Janeza Janšo, temveč za vse nas."

"Danes v DZ RS padajo maske. Sedaj se vidi, kdo se skriva za stranko SMC," je dejal poslanec SDS Branko Grims.

"Samo v SLO družbene elite delujejo proti domovini. Elite iz preteklega totalitarnega režima," je ogorčen Ivan Kukar.

"Danes jemljejo mandat poslancu, ki je prejel največ glasov na zadnjih državnozborskih volitvah. Pomeni to konec demokracije?" sprašuje Aleš Primc.

Podpredsednica SDS Alenka Jeraj je med drugim opozorila, da si koalicija želi prisvojiti volilno pravico in da je glasovanje o odvzemu mandata skregano z logiko. Ljubljanski mestni svetnik SDS Jernej Pavlin je dodal, da je današnje dogajanje v DZ doseglo dno. Predsednika DZ Milana Brgleza je pozval k odstopu s funkcije.

Protestniki so se nekaj pred 20. uro počasi razšli.

Odbor 2014 je bil ustanovljen ob odhodu Janše v zapor z namenom zaščite njegovih pravic. Protestniki napovedujejo, da bodo s shodi pred vrhovnim sodiščem nadaljevali, vse dokler sodišče ne izda pisne sodbo o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. Nato pa naj bi se shodi preselili pred ustavno sodišče. Janša in ostali obsojeni v zadevi Patra namreč napovedujejo, da se bodo po prejemu pisne odločitve vrhovnega sodišča, ki naj bi neuradno zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo, pritožili na ustavno sodišče.